Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byrå från Ramnäs såldes för en kvarts miljon

Den unika byrån från Tersmedenska herrgården i Ramnäs har nu sålts på Uppsala Auktionskammare. Utropspriset var på 120 000 kronor, ett pris som mer än fördubblades innan klubban föll.

Priset blev 270 000 kronor. Köparen var en svensk privatperson.

– Det är ett högt pris, men inte dyrt, säger Cronje van Walleghem, vice vd på Uppsala Auktionskammare.

– Byrån är av mycket hög kvalité, typ slottverkstadskvalité. Den är också ganska sällsynt i sitt slag. Jag har bara sett ett identiskt exemplar under 30 års tid.

van Walleghem syftar på att byrån är tvålådig och inte trelådig som är det normala på svenska rokokobyråern från 1700-talet.

– Byrån har influenser från Frankrike. När Stockholms slott brann ned 1697 och man sedan skulle bygga ett nytt slott tog man hit flera franska hantverkare, vilka också lärde upp svenska snickare, berättar van Walleghem.

Byrån är tillverkad av ämbetsmästaren Olof Martin och fanerad med plommon-, päron- och äppelfaner på furustomme. Den har brändförgyllda bronsbeslag och skivan är av Kolmårdsmarmor.

Byrån förvärvades troligen av den Tersmedenska släkten i Ramnäs på 1700-talet.