Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byråkratiskt ”ja” blev till ett nej

Nej, Västeråsaren Mikael Kaas får inte återförenas med sin hustru i Sverige, trots ett inledande besked som han tydde som ett ja. Men det var nej.

Västerås/Nanning. VLT har skrivit om västeråsaren Mikael Kaas som har gift sig med Huiqi från Kina och som förtvivlat har väntat på att hon ska få uppehålls- tillstånd i Sverige.

Förhandsbeskedet från Migrationsverket började så här:

”Ditt ärende har nu avgjorts. Om du är utanför Sverige: På den svenska ambassadens hemsida finns information om hur du får ditt beslut och uppehållstillståndskort. Det tar tre till fyra veckor innan kortet kommer till ambassaden ...”

– Jag tydde det som ett ja.

Han ringde glad till VLT och berättade om nyheten.

Men det var i själva verket ett byråkratisk sätt att inte säga något. Några dagar senare kom ett brev med nej.

– Det var en kalldusch. Jag är förtvivlad. Huiqi blev förtvivlad.

Migrationsverket hänvisar till att paret inte har något perfekt gemensamt språk, Huiqi talar inte perfekt engelska, Mikael bara lite kinesiska.

– De verkar tro att det är ett skenäktenskap, men vi har bestämt oss för att leva tillsammans. Jag har överklagat, säger Mikael Kaas.

Snart ska han åter åka ner till Kina för att fira kinesiska nyåret med sin hustru.

– Vi ska aldrig ge upp!