Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt däck snart - om du inte vill köa

Det kan vara klokt att snabba på med däckbytet. Till denna vinter hotar inte bara verkstadsköerna. Både brist på däck och en facklig konflikt kan försena ditt däckbyte ytterligare.

Det brukar vara först under sista halvan av oktober som bilägarna bokar in byten.

När VLT kommer in på Däckonline på Bäckby finns redan högar av däck redo, men ännu inte så många jobb.

– Kunderna brukar komma senare i oktober, men vi har redan personal så det räcker. Jag ligger hellre lite högt än lågt när det gäller antalet anställda. Det har nämligen visat sig löna sig i längden, säger Däckonlines lokale ägare Micke Cederqvist.

Verkstäder som i stället satsar på slimmad organisation, med många säsongs-anställda, har fått en obehaglig överraskning till hösten. Arbetsgivarna (Motorbranschens arbetsgivareförbund) och facket (Transport) har inte kunnat komma överens om ett nytt avtal. Därför har branschen just nu både anställnings- och övertidsstopp.

På Vianor, en stor däcks-bytesspecialist i Västerås, organiserar man bort problemet.

– Vi ringer just nu runt till de kunder som har sina däck på vårt däckhotell. På så sätt kan vi planera in bytena på ett effektivt sätt. Och våra lastbilskunder håller redan på att byta, berättar Stefan Dahlgren, platschef i Västerås.

Alla däckbytesföretag hotas också av brist på bildäck. Det beror på att hela däckbranschen drog ner kraftigt efter lågkonjunkturens start år 2008. I år behövs fler däck, men tillverkarna i världen har ännu inte fått upp farten.