Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Centerpartiet förnyar med mer öppenhet

Centerpartiet är i dag Sveriges mest öppna parti, en folkrörelse värd namnet. Det märktes inte minst när vi förberedde valet av vår nya partiordförande och under arbetet inför stämman i Åre. En del av framgången kan förklaras med att vi alltid har byggt vår politik underifrån.

Den demokratiska process som ledde fram till att Annie Lööf valdes till parti-ordförande var bara början på något nytt. Centerpartiet har visat vägen för ett parti-politiskt arbete med full insyn och vi kommer att fortsätta på den inslagna vägen.

I dag kommer näringsminister Annie Lööf till Västerås för att inviga vårt allra första regionkontor. Arrangemanget blir start-skottet för Centerpartiets decentraliserade riksorganisation. De sju regionkontoren ska bli motorer för att utveckla nya vägar för Centerpartiet att möta människor och utveckla former för inflytande och demokrati för 2000-talet.

Självklart ska satsningen också göra politiken tydligare och vassare. Att Centerpartiet upplevdes som ett otydligt parti av väljarna, var en av slutsatserna som efter-valsanalysgruppen drog. Centerpartiet besvarar nu kritiken med satsningen på regionala kontor.

Att samarbete föder samarbete är känt. Det är heller inte någon slump att satsningen kommer samtidigt som Sverige är i färd med att bilda nya regioner. Centerpartiet har länge talat för direktvalda regionparlament för att besluten ska fattas så nära de berörda som möjligt och genom direkta val.

Regionaliseringen är på väg. De förändrade förutsättningarna kommer att kräva än mer av samarbete. Då har Centerpartiet regionalt en fördel genom att redan ha ett aktivt samarbete igång.

Förstärkningen av organisationen kommer också i en spännande tid, då Centerpartiet precis har påbörjat arbetet med att ta fram ett nytt idéprogram. Också här kommer vi att använda en öppen, inbjudande och bred process, så att människor på alla nivåer såväl inom som utom vår rörelse ska få en möjlighet att bidra med sina tankar och idéer till programmet.

När Annie Lööf öppnar kontoret är det en symbolhandling för ett öppet parti, ett som ska vara tillgängligt och lyssnande. Västerås är navet som ska få hjulet att snurra såväl i Oxelösund som i Bettna, Örebro och Askersund, Tierp och Enköping, Medåker eller Sala.

Vi är stolta över att få vara först ut i Centerpartiets storsatsning. Vi är också övertygade om att satsningen är både riktig och viktig för ett parti som är öppet för förändring.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel