Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Dags att ställa tydliga krav vid upphandling av livsmedel

I dag är varannan tugga som äts i Sverige importerad. Med den tyska dioxinskandalen i färskt minne känns det olustigt att vi i vår kommun inte kan garantera att den mat som serveras är sund och säker och uppfyller de högt ställda nationella krav på djurskydd och miljö som ställs på Sveriges egna livsmedelsproducenter.

Ett lokalt exempel på denna dubbelmoral är att i stort sett alla ägg som serverats i Västerås kommuns skolor och äldreboenden kommit från finska burhöns, ägg som producerats i burar som sedan flera år är förbjudna i Sverige.

Den nya upphandling som precis blivit klar innebär att äggen numera ska komma från frigående höns, men fortfarande från Finland.

Sverige har en av världens tuffaste djurskyddslagstiftningar och unika förutsättningar att föda upp friska och sunda djur, utan kuperade svansar, utan hormoner, utan salmonella, utan köttmjöl och utan antibiotika i förebyggande syfte. Tack vare ett strukturerat djurhälsoarbete och restriktiv införsel av djur över gränserna är Sverige också förskonat från många allvarliga djursjukdomar som finns i våra grannländer.

Svensk livsmedelsproduktion håller landskapet öppet och bidrar också direkt och indirekt till många arbetstillfällen och miljövänlig energiproduktion exempelvis genom rötning av gödsel till biogas, något som är högaktuellt just här i Västerås.

För oss i Centerpartiet och i Västerås-alliansen är det en självklarhet att den mat som serveras i kommunens verksamheter, till exempel förskolor, skolor och äldreboenden, ska vara av god kvalitet. Därför är det också logiskt att vi ska ställa särskilda miljökrav rörande närproducerad mat och på vilket sätt djuren har fötts upp.

Några kommuner har gått före och banat väg för en hållbar upphandling som också tar särskilda miljöhänsyn och djurskyddskrav. Halmstad är den senaste i raden som lyckats ställa krav som inte bryter mot gällande lagstiftning och som underlättar för företag i närområdet att leverera varor till kommunen.

Den 15 april presenterade Miljöstyrningsrådet en rapport där man tittat på rättsläget inom EU när det gäller möjligheten att ställa specifika djurskyddskrav i offentlig upphandling. Slutsatsen är att det visst går att ställa specifika krav utan att man bryter mot Lagen om offentlig upphandling (LOU) och EU:s lagstiftning, om man formulerar sig på rätt sätt.

I dag ska kommunstyrelsen klubba ett förslag till ny upphandlingspolicy som sedan ska vidare till kommunfullmäktige för slutbehandling. Från Centerpartiet och Västeråsalliansen driver vi på för att den nya upphandlingspolicyn och de handlingsplaner som kopplas till policyn ska bidra till att både små och stora företag ska kunna lägga anbud och att det ska finnas skarpare rikt-linjer för de livsmedel som köps in till kommunens verksamheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel