Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: En levande demokrati behöver allmänna samlingslokaler

Oavsett om man bor i staden eller på landsbygden behövs offentliga och tillgängliga mötesplatser. Därför är det utifrån ett demokratiskt och mänskligt perspektiv lönsamt för kommunerna att stötta de allmänna samlingslokalerna.

Med allmän samlingslokal menas att de drivs av ideella föreningar och har i uppdrag att hyra ut till vem som så önskar – bara hyresgästen har en demokratisk värdegrund. Men det är också lönsamt utifrån ett ekonomiskt perspektiv eftersom man annars går miste om möjliga statliga bidrag.

I landet finns 2 700 samlingslokaler inom Bygdegårdarnas riksförbund, Folkets hus och parker och Våra gårdar. Där läggs varje år ned tusentals ideella timmar för att sköta och hyra ut lokalerna, till glädje och nytta för lokala föreningar och kulturlivet. Men om det ska vara möjligt att underhålla och rusta lokalerna behövs även i fortsättningen kommunala bidrag och annat offentligt stöd.

Det är viktigt att alla lokala föreningar och sammanslutningar, även de som är ekonomiskt svaga, ska kunna samla sina medlemmar och övriga invånare i bra lokaler på hemorten. Alla behöver någonstans att träffas för möten, aktiviteter och upplevelser.

Många samlingslokaler har i dag en kärv ekonomi. Många kommuner drar ner på stödet till lokalerna med hänvisning till en ansträngd kommunal ekonomi. Men fort-farande måste människor kunna träffas i moderna, ändamålsenliga lokaler för att diskutera gemensamma frågor eller för gemensamma kulturupplevelser.

Fortfarande behöver nya lokaler byggas och gamla lokaler rustas upp. Via staten kan man få bidrag till byggande, upprustning och anpassning för att göra lokalerna tillgängliga. Men för att få statligt stöd till samlingslokalerna krävs både stora frivilliga arbetsinsatser och stöd från kommunerna till investering och drift.

Medborgarnas ideella engagemang är kanske den allra viktigaste resurs vi har i kommunerna. För detta krävs mötesplatser. Vi vill uppmana alla kommunpolitiker att uppmärksamma detta i samband med det budgetarbete som nu påbörjas.

Tillgängliga allmänna samlingslokaler i hela landet ser vi som en grundläggande förutsättning för en levande demokrati – en social infrastruktur.

Att satsa på allmänna samlingslokaler är en liten investering som ger stora vinster både i dag och i framtiden! Det är viktigare än att bygga stora kommunala skrytbyggen där huset blir det viktiga, inte den aktivitet som sker inom de fyra väggarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel