Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Ett jobbigt men nödvändigt beslut

Annons

Det är viktigt för både industrin och hushållen att få besked om en hållbar och långsiktig energiförsörjning. Därför är jag ändå stolt över att vi nu, alla fyra allianspartier, som ingår i regeringen, lyckats komma överens och ta beslut om stabila spelregler som gynnar inhemska förnybara energikällor och biobränslen samt energieffektiviseringar, samtidigt som utsläppen av växthusgaser kontrolleras och minskas, trots att beslutet också innebär att vi lämnar förbudspolitiken vad det gäller kärnkraften.

Energiöverenskommelsen mellan de fyra partierna ska betraktas som en helhet men har behandlats i riksdagen i olika propositioner. Tidigare har riksdagen tagit beslut om Sveriges klimatmål, som kan räknas till Europas mest ambitiösa vad det gäller målet för förnyelsebar energi, energieffektivisering och koldioxidreducering.

Riksdagen har inom överenskommelsens ram också tagit beslut om elcertifikat till stöd för utbyggnaden av förnyelsebar energiproduktion, regler för handel med utsläppsrätter för den elintensiva basindustrin och för att införa handel med utsläppsrätter även för flyget i Europa. I energiöverenskommelsen ingår också målet om en fossilfri bilpark i Sverige 2030 som ska uppnås genom ett stort ekonomiskt stöd till forskning, både vad det gäller förnyelsebara drivmedel och energieffektiva fordon.

Den 17 juni tog riksdagen den slutliga delen i energiöverenskommelsen som behandlar förutsättningarna för kärnkraften som energikälla i Sverige. I denna proposition behandlades frågan om tillståndsprövning för eventuella nya kärnkraftverk, kravet på slutförvaring av kärnkraftsavfallet, kravet på det fulla försäkringsansvaret, kravet på självständig finansiering utan statligt ekonomiskt stöd och att ett nytt kärnkraftverk endast få byggas på samma plats som ett i dag befintligt kärnkraftverk.

Energiöverenskommelse som träffades mellan allianspartierna februari 2009 har redan satt ordentlig fart på satsningarna i vindkraftverk, ombyggnad av småskalig vattenkraft, mångdubbling av försäljningen av miljöfordon med mera.

Vänsterpartiernas energipolitik, som går ut på att snabbavveckla kärnkraften, har länge skapat oro både hos den tunga bas-industrin, hushållen och de företag och enskilda som vill investera i energiproduktion. En sådan politik hotar jobben och fördröjer omställningen av en framtidsinriktad ren energiproduktion. Vänsterpartiernas vill gärna argumentera för högre klimatmål utan att ha en lösning för hur de ska nå dit. Deras förslag om höjning av skatten på drivmedel och transporter är både otillräcklig och orättvis.

Alliansens energiöverenskommelse har inte lämnat hur-frågan obesvarad. Vi har nu en politik för en hållbar energiförsörjning med angivna klimatmål och åtgärder för att upp-nå dem.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel