Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Hela Sverige, vårt län och vår stad ska leva

Centerpartiet är det enda parti som ständigt får frågan om vad vi gör för hela landet och hela kommunen – en fråga som vi dock gärna svarar på. Vi är nämligen det enda partiet med helhetsperspektiv, vare sig det gäller hela landet eller hela kommunen.

Vi i Centerpartiet vill att både stad och landsbygd ska leva. Vi tror på en symbios, där det ena behöver det andra för att nå sin fulla potential och vi vill att alla ska ha möjlighet att välja, oavsett var man bor. För tänk dig vad trist världen vore utan valfrihet! Tänk dig en värld med bara en gröda som odlas, ett turistmål att besöka och ett ställe att bo på.

Friheten att välja är viktig för landbygdens utveckling och landsbygdens framtid är beroende av att människor tänker nya, fria och kreativa tankar. Vi i Centerpartiet anser att landsbygden har oändliga möjligheter som ökar i takt med ökat företagande, genom energiomställningen och de gröna näringarna, genom införandet av Matlandet Sverige och genom fler besök av utländska turister. Vi vill främja utvecklingen av dessa möjligheter genom ett flertal olika åtgärder.

Vi i Centerpartiet vill göra det enklare, roligare och mer lönsamt att starta och driva företag. För att uppmuntra kvinnor, vill vi införa särskilda program som främjar kvinnors företagande. Fri etableringsrätt, obligatoriskt införande av lagen om valfrihet och tillämpning av lagen om offentlig upphandling ger fler möjligheter till företagande inom skola, vård och omsorg.

Vi i Centerpartiet vill att landsbygden ska leda klimatomställningen, där införandet av förnyelsebar energi ger stora möjligheter för landsbygden. Bondens gödselbrunn, skogens råvara och vindens och vattnets kraft kan vara lösningen. Men även andra oupptäckta källor kan bidra. Vi vill belöna dem som går i bräschen för denna utveckling och vi vill göra vad vi kan för att göra detta arbete enkelt och roligt.

De flesta människor gillar att äta, men få funderar över matens ursprung och vilken påverkan dess produktion har för miljön. Vi i Centerpartiet vill värna miljövänlig, näringsriktig och lokalproducerad mat. Med fler entreprenörer som brinner för mat på landsbygden, skulle inte bara den inhemska matproduktionen öka, utan dessutom skulle 10 000 nya jobb kunna skapas. Vi i Centerpartiet vill stärka den svenska matmångfalden, med indelning i gastronomiska regioner och särskilda regionala resurscentrum som sprider kunskap om mat som produceras.

Vi vill också att kommuner ställer krav på maten redan i upphandlingsskedet, där kriterier såsom lokal produktion, miljövänlighet och god djurhållning premieras. För att lyfta fram vårt rika kulturliv och vår goda matkultur, vill vi i Centerpartiet skapa en nationell strategi för landsbygdsturism. Vi är över-tygade om att det finns många gömda smultronställen som förtjänar att lyftas fram.

En levande landsbygd ger oändliga möjligheter. Det är egentligen bara den egna tanken och fantasin som sätter gränser. För en livskraftig landsbygd krävs dock att alla männi-skor ses som resurser, oavsett kön, hudfärg, ålder eller sexuell läggning. Tänk bara på alla de möjligheter som finns i varje enskild individ i vårt samhälle och tänk hur alla olika erfarenheter kan bidra till utveckling och framåtskridande.

Ja, tanken svindlar inför alla de möjlig-heter som landsbygden kan ge. Vi ser dem inte alla än, men med ett starkt Centerparti i regeringsställning kan vi säkra ett helhetstänk i politiken och därmed kan vi säkerställa att landsbygdens möjligheter förstärks.

För helhet och symbios i hela Sverige, Västmanland och Västerås, rösta på Centerpartiet den 19 september i valet till riksdag, landsting och kommun.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel