Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Idrottsföreningar stärker landsbygdens utvecklingskraft

Nya riktlinjer för föreningsstöd i Västerås har tagits. Förslaget som numera har blivit ett beslut känns genomarbetat, ambitiöst och med tydliga nya avsikter om viljeinriktningen.

De första två delarna baseras på antal aktivitet och antal medlemmar.

Den tredje delen baseras på verksamhetens innehåll och inriktning. Är ett bedömningsstöd och utgår ifrån ett antal parametrar som det läggs särskilt vikt vid.

Det är ett ”levande dokument” som kontinuerligt ska kommuniceras med föreningarna och eventuella förändringar påtalas i god tid.

Att hitta verksamhetsformer som stimulerar ungdomar i åldern 13–20 år att stanna kvar som medlemmar i föreningen och delta i olika former är ett exempel på en parameter som är oerhört angelägen. Tillgänglighetsperspektivet, att alla i kommunen oavsett var man bor ska ha tillgång till och nära till föreningsaktiviteter är viktigt liksom även genustänkandet. Detta gäller både ur ett bredd och kommande elitperspektiv.

Det finns till exempel undersökningar av landslagsspelare i fotboll som tyder på att en så pass hög siffra som 75–90 procent av dessa kommer från ”landsbygdsföreningar”.

Här talar vi om en del av riktig landsbygdsutveckling. Idrottsföreningar och anläggningar stärker utvecklingskraften i våra landsbygder. Fotbollen, som exempel är stark som landsomfattande yttring för folkhälsa, välbefinnande och som ”god mötesplats”.

Att växa upp i en positiv hembygdsmiljö ger långtgående fördelaktiga konsekvenser som gagnar på sikt hela landet!

Förutom det rent statistiskt bevisade sportsliga faktum att det genererar landslagsspelare på nationell och internationell toppnivå så är den skyhöga vinsten, ”folkhälsoaspekten” respektive den ”lokala och regionala tillväxtaspekten.”

Landsbygdsperspektivet kan definieras på olika vis men att bo i någon av alla våra mindre eller medelstora kommuner eller i dess närhet/omland kan vara ett sätt att försöka sig på en definition.

Anläggningar, såväl kulturella som idrottsliga där det går att uppnå synergieffekter är utmärkta investeringar.

Kultur och idrottsaktiviteter i samspel, där lokal och personmässiga samarbetsformer tillämpas. Kultur och idrott har det gemensamt att båda är bevisligen bra för hälsan samt är tillväxtfaktorer för det lokala samhället. I stort och i smått. I människors vardag. Om de sedan driftas via föreningarna själva tas ännu mera lokalt engagemang tillvara. Dessa frågor är viktiga för framtiden.

Jag anser också att det går att införa rot-avdrag för alla föreningar (med samlingslokaler) som har organisationsnummer och det bör också omfatta omställning till annan energi. I dag har alla våra föreningar direktverkande el, vilket inte är särskilt klimatsmart.

Fotbollen är av naturliga skäl ingen van medspelare i landsbygdspolitiska sammanhang, fokus har alltid varit att utveckla det sportsliga. Visst vore det trevligt om Västmanlands FF engagerade sig rejält i landsbygdsfotbollen och bjöd in sina föreningar till en stor dialog!

Att främja folkhälsa, jämställdhet och integration samt att idrottsrörelsen ska vara tillgänglig och välkomnande för alla som önskar delta är exempel på betydelsefulla argument och ställningstagande som behöver drivas på och uppmärksammas.

Idrotten som en viktig tillväxtfaktor och motor för den lokala och regionala samhällsutvecklingen bör lyftas fram. Den är oerhört betydelsefull.

Det är en förhoppning och viljeinriktning att dialogen och samsynen kring idrottens viktiga betydelse för hela samhällsutvecklingen, med det lokala, och med den individuella deltagaren i centrum, ska råda mellan alla ansvarstagande parter. Där har vi, företrädare för de demokratiskt valda politiska partierna, tillsammans med föreningsansvariga ett mycket stort och ansvarsfullt uppdrag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel