Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Kultur och idrott i samverkan – tillgängligt för alla

Västerås är en av landets kommuner, som genom den gemensamma nämnden kultur-, idrotts- och fritidsnämnden, organisatoriskt och praktiskt visar att samverkan mellan kultur, idrott och fritid är viktigt. Det är av yttersta vikt att den nuvarande arbetsmodellen för kultur och idrott får fortsätta utvecklas och bestå.

Detta är också utgångspunkten för landets nationella kultur- och idrottspolitik. Kulturministern är även idrottsdito, eftersom idrottsfrågorna hör hemma i kulturdepartementet. Västerås är i det avseendet en av föregångarna för kultur- och idrotts-Sverige! Vi kan sannolikt utverka mer kultur- och idrottsmedel, inte minst ekonomiskt genom samverkan med andra departement och samhällsområden.

Vi har att förhålla oss till det faktum att många människor, i olika åldrar, rör sig mellan olika kultur och idrott/fritidsområden. Därav vikten av samverkan mellan kultur och idrott. Kultur och idrott har det gemensamt att båda bevisligen är bra för hälsan samt är tillväxtfaktorer för det lokala samhället.

I människors vardag bör tillgängligheten vara stor när det gäller att utöva eller konsumera kultur och idrott samt friluftsliv. Här betyder exempelvis de ideella krafterna mycket för staden och enskilda invånares välbefinnande. Kultur- och idrottsaktiviteter i samspel, där även lokal och personmässiga samarbetsformer tillämpas ger otvivelaktigt positiva synergieffekter på många plan.

Kultur är i allra högsta grad en välfärdsfråga! Att kulturen dessutom har ett oerhört ”högt egenvärde” är utifrån ett centerpartistiskt synsätt självklart och fullt förenligt med det totala tillgänglighetsperspektivet!

Stadens ekonomiska kulturstöd uppgår årligen till mellan 148 och 149 miljoner kronor. Det är välinvesterade pengar som ger mångfalt tillbaka för samhälle och den enskilde individen. Stadens ekonomiska stöd till idrotten från 2007 till 2010 har ökat från cirka 70 miljoner kronor till runt 90 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning på över 25 procent.

Inför kommande mandatperiod ser vi ett starkt behov av att prioritera det kontanta föreningsstödet utifrån de nya framtagna riktlinjerna för föreningsstöd.

l Vi politiker måste släppa fram rörelsen och göra det enkelt för vardagsmotion. Samtidigt ska vi också våga göra satsningar på elitidrotten. Exempel på att våga satsa på elitidrott lokalt kan vara att jobba för ett återinförande av elitstöd till föreningar och enskilda idrottare i Västerås och övriga Västmanland. Märk väl, dessa pengar ska absolut inte tas från föreningstödspotten utan i stället från en kommuns marknadsföringskonto!

l Ge elitidrottare särskilda skattekonton. Det innebär att elitidrottare betalar skatt när de tar ut pengarna, inte när de tjänas in. Den här åtgärden har den svenska idrottsrörelsen länge efterlyst!

l Vidare är det av stor vikt att talangfulla idrottsungdomar ska kunna ha möjlighet att om så önskas kunna bo kvar i sin hemkommun men ändå få göra en rejäl satsning på talangutveckling.

En röst på Centerpartiet med dess kultur- och idrottspolitiker, bidrar till en stark och inflytelserik välfärdspolitik med det tydliga budskapet – Kultur och idrott i samverkan – tillgängligt för alla!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel