Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Sänkt restaurangmoms ger unga jobb

Den enhetliga restaurangmomsen som in-fördes vid årsskiftet är en reform som gynnar både matglada svenskar, restaurangägare och framför allt landets arbetssökande. Center-partiet har länge haft en tro på att mer gynnsamma villkor i restaurangbranschen kommer att få långtgående positiva effekter på både sysselsättningen och uteätandet i Sverige och därför är vi glada över att se hur vårt förslag nu genomförs i praktiken.

En sänkning av momsen från 25 till 12 procent förenklar reglerna för restaurang-ägare – samma moms för mat som serveras som för hämtmat. Enklare regler ger ökat utrymme för företag att utvecklas och anställa fler.

Fler människor i arbete stärker både individen och välfärden. Inte minst öppnar vi för människor som tidigare stått långt ifrån arbetsmarknaden att lättare få ett arbete genom en anställning i restaurangbranschen.

Vi ser nu hur fler och fler restauranger själva uppmärksammar hur den sänkta momsen påverkar deras verksamhet. Vissa väljer att sänka priserna för oss konsumenter och andra väljer att lägga resurserna på att anställa mer personal, andra gör både och. Dessa två effekter gynnar både individen och den svenska ekonomin. Man gör på lite olika vis utifrån de olika restaurangernas lokala förhållanden.

Nu är det upp till oss som konsumenter att verkligen se till att de löften som ställdes från restaurangbranschens sida också uppfylls. Det är som medvetna konsumenter vi kan göra absolut mest för att säkerställa att moms-sänkningen leder till det vi alla hoppas på – fler jobb.

Därför genomförs ”momspromenader” av C-företrädare och matkonsumenter landet runt. I Västerås har momspromenader ägt rum till bland annat kvarterskrogar, snabbmatställen och restauranger.

Tre krögare som vi träffade har valt tre lite olika sätt att möta momssänkningen. En av restaurangerna har redan påbörjat att anställa fler – allt från två till fem nyanställda.

Restaurang Varda i Västerås var tidigt ute och iordningställde en budget med och en utan momssänkning för 2012, det vill säga en med nyanställningar och en utan. I dag använder man sig av budgetalternativet som tillåter nyanställningar och rejäla utvecklings-satsningar för restaurangen.

Stadshusrestaurangen kommer att, förutom nyanställningar, också att satsa ännu mer på bättre råvaror ur miljö och kvalitets-synpunkt.

Den tredje, Sambal oelek, har valt att lägga allt på en prissänkning.

Vår politik har redan gjort skillnad. Sänkt restaurangmoms ger unga jobb!

Med enklare regler blir det mer utrymme för företagaren att utveckla sin verksamhet, vilket kan skapa fler innovativa och spännande företag. Det är intressant för besöksnäringen i stort.

Sverige har fantastisk mat. Det är en tillgång som vi kan ta till vara i mycket hög grad.

Centerpartiets vision, ”matlandet Sverige” innebär att fler får möjlighet att upptäcka nyttan och nöjet med matkulturens mångfald och smakrika rikedom. Detta gynnar den småskaliga mångfalden inom livsmedelssektorn, från bonde till bagare till det lokala kondiset, restauranger, kvarterskrogar och grillkiosker. Denna förändring kommer hela landet till- godo och bidrar också till entreprenörskap på landsbygden. En sänkning av restaurang-momsen är därför en viktig åtgärd för fler arbetstillfällen i hela landet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel