Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Satsningar inom kulturlivet måste fortsätta varje år

Margareta Israelsson (S) skrev på VLT Debatt den 9 november att Socialdemokraterna och de rödgröna, valt att prioritera barn- och ungdomskultur under innevarande 2011.

Hon radar upp exempel inom ett antal områden, där hon pekar på att de rödgröna gjort särskilt betydelsefulla extra kulturinsatser. Noterbart är att det är utifrån ett samverkande, och samförstånd, vid beslutstagande, mellan de rödgröna och alliansen, som dessa satsningar och beslut tagits.

Att rada upp dessa exempel på satsningar inom kulturområdet, såsom specifika röd-gröna, är att betrakta som i det närmaste, ett försök att vilseleda VLT-läsare och väljare! Sanningen är att de rödgröna snarare agerat passivt, och ifrågasättande kring flera av de satsningar på ungdomskultur som Israelsson tar upp.

Bidraget till Studieförbundet Vuxenskolans graffitiprojekt-”Här får man” drevs igenom, mycket tack vare Centerpartiet och Folkpartiets rakryggade och klara ställningstagande i frågan. Socialdemokraternas och de rödgrönas ja satt mycket långt inne, vilket förhalade hela igångsättandet av projektet. Det är nu glädjande att vi nått enighet i frågan.

Liknande scenario kring satsningen på kulturskolan. Israelsson med partikamrater i kultur-, idrotts- och fritidsnämnden har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet försökt kringgå kommunfullmäktiges beslut den 25 november förra året, som innebar att nämnden fick i uppdrag att arbeta fram ett förslag på hur valfriheten kan öka inom kulturskolans verksamhet. Centerpartiet och alliansen har vid flera tillfällen ifrågasatt de rödgrönas förhalningsförfarande på demo-kratiskt fattade fullmäktigebeslut.

Föreningsbidragshöjningen med 5 procent 2011, samt med ytterligare en miljon kronor till 2012 är ett alliansinitiativ som glädjande togs gemensamt. Centerpartiet drev på i frågan till det nya genomarbetade lokala föreningsbidragssystem, som i dag tillämpas och gynnar såväl kulturföreningar som idrottsföreningar i Västerås. Föreningsbidraget hade innan 2011 varit oförändrat sedan 2002.

Västerås stads kulturbudget är på drygt 150 miljoner kronor. Satsningarna inom kulturområdet måste fortsätta årligen, med bland annat kompensationer för pris och löne-ökningar, direkt till det lokala kulturlivet.

Västerås sinfonietta måste ges hållbara förutsättningar, att uppgradera musiker-tjänsterna till heltid. Vid budgetarbetet för 2012 var det partier från de rödgröna som ”inte tog strid” för Sinfoniettan. De lyfte bort sina egna, icke långsiktigt hållbara förslag, vid sittande budgetförhandling. 3 miljoner kronor ger ingen heltid utan vi pratar om helt andra belopp som dessutom måste kunna säkras för framtiden. En heltidsorkester värd namnet kostar dryga 30 miljoner kronor årligen.

För att åstadkomma detta krävs samverkande och hållbara lösningar. I första hand genom regional samverkan. I den kommande samverkansmodellen, som är kulturplan för Västmanland 2012-2014, har landstinget i samråd med kulturlivet och kommuner, lyft fram bland annat Västerås sinfonietta i dialogen med statens kulturråd.

Centerpartiet har drivit frågan om en utökad statlig satsning till samverkansmodellen, vilket har resulterat i att regeringen utökat stödet med 75 miljoner kronor över tre år. Detta skulle inte ha genomförts utan Centerns aktiva pådrivande roll i kulturpolitiken. Vi ser dock behov av ytterligare tillskott framöver och kontinuerligt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel