Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Satsningen på infrastrukturen bevis på att en röst på Centern ger resultat

Den satsning som regeringen nu gör på på infrastruktur i hela Sverige är den största som skett i modern tid.

Den innebär också flera viktiga besked för Västmanland, besked som lägger grunden för bättre miljö, ger bättre förutsättningar för företag och näringsliv och därmed också fler arbetstillfällen.

Under åratal har vi kämpat för Dalabanan, utan att ha nått någon framgång under tidigare regering. Med Centerpartiet och alliansregeringens förslag blir Dalabanan äntligen verklighet. Det skapar förutsättningar förr bättre godstransporter men också mer attraktiv passagerartrafik. Det blir nu också pengar för att bygga motorväg hela vägen mellan Sagån och Västerås och mötesfri väg från Västtjädra till Kvicksund.

Det investeringar som regeringen nu föreslår kommer hela landet till god och har god geografisk fördelning. Det är värt att notera att den andel statliga pengar som satsas i Stockholm till exempel är lägre än Stockholms andel av befolkningen. Stora delar av de investeringar som sker i Stockholmsområdet har nog dessutom större betydelse för oss i till exempel Västmanland, än för stockholmarna själva.

Det tydligaste exemplet är slussen i Södertälje. En satsning som gör det möjligt för större båtar att nå hamnarna Mälaren. Det är en utbyggnad som visserligen sker i Stockholms län, men som har stor betydelse för industri och näringsliv i Västmanland och ger det goda möjligheter för en positiv utveckling av hamnarna i Västerås och Köping.

Ett annat exempel är utbyggnaden av Citybanan, som har stor betydelse för dem som pendlar mellan Västmanland och Stockholm. Stockholmspendlarna – och alla andra som använder vägar och järnvägar – kan också glädja sig åt att alliansregeringen avsätter rejäla resurser till drift och underhåll av vägar och järnvägar. Detta område har tidigare socialdemokratiska regeringar försummat, med bland annat vinterns tågkaos som resultat.

Vi i Centerpartiet vet att infrastruktur inte bara handlar om motorvägar och järnväg. Ska hela landet leva, behövs också det finmaskiga vägnätet och de enskilda vägarna. Nu kommer de enskilda vägarna att få en miljard kronor per år och de anslag som länen själva disponerar räknas upp kraftig.

Det är kanske inte något som får de stora rubrikerna i storstadsmedierna, men för alla som bor och verkar på den svenska landsbygden är det en tydlig bevis på att en röst på Centerpartiet ger resultat.

Jörgen Johansson

riksdagsledamot för Västmanlands län

Carola Gunnarsson 

kommunstyrelsens ordförande,Sala

Lars Kallsäby

kommunalråd, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel