Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C stöder ålderstest

Kommunalrådet i Surahammar, Britt-Inger Fröberg (S) sågar förslaget om att ålderstesta ensamkommande flyktingbarn.

Förra veckan klargjorde sverigedemokraten Susanne Lehmus att hon tyckte det lät som en bra idé att ålderstesta ensamkommande flyktingbarn.

På sin twittersida länkade hon till en artikel från Västerbottens-Kuriren om en flyktingpojke som visades sig vara 15 år, och inte 13 som man tidigare trott.

Åldersbestämningen gjordes efter röntgen av skelett och tänder. Pojken, som var misstänkt för några brott, blev helt plötsligt straffmyndig.

— Ensamkommande flyktingbarn? Varför inte göra denna kontroll på samtliga? twittrade Lehmus, som dock inte tänker driva frågan vidare.

Även om hon hade gjort det, hade hon inte kunna räkna med stöd från kommunalrådet.

— Nej, jag är emot den typen av generella tester. Det är ju inga andra som ålderstestas bara för att de tillhör en viss grupp. Varför ska man just peka ut den gruppen, menar Britt-Inger Fröberg.

Men centerpartisten Erkki Visti tycker inte att Susanne Lehmus är ute och cyklar när hon vill ålderstesta de ensamkommande flyktingbarn.

— Man måste veta om åldern stämmer överens med id-handlingarna. I Surahammar har vi haft ensamkommande flyktingbarn där åldern inte visat sig stämma med vad som sagts.

Hur vet du det?

— Jag har fått veta det på möten där frågan diskuterats.

Erkki Visti anser dock inte att det är kommunens sak att ta reda på ett barns rätta ålder.

— Nej, vi har viktigare saker att göra. Det är Integrationsverkets sak att utreda, säger han.