Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Utbyggd kärnkraft är som att lösa framtidsfrågor med dagens lösningar

Härdsmältorna i Fukushima har under våren åter påmint oss om att kärnkraften har risker av en helt särskild dimension. Det borde stå klart för alla att kärnkraften inte är någon långsiktig lösning. Alliansen slog i energiöverenskommelsen fast att kärnkraften är en parentes i svenskenergihistoria. Inga statliga subventioner till kärnkraften, vare sig direkta eller indirekta, kommer att ges.

Ändå propagerar Karl-Erik Andersson för utbyggd kärnkraft. Det menar vi är att tro att man kan lösa framtidens frågor med dagens lösningar.

Andersson hävdar att ”ny och säker” kärnkraft kan byggas på tre år. Men då bortser han från tillstånds-, miljöprövnings- och planeringstid. I verkligheten tar det 10–15 år att anlägga ett nytt kärnkraftverk, ny teknik eller inte. Och med tanke på att inga statliga pengar ska skjutas till, vem menar Andersson ska bygga ny kärnkraft i Sverige?

Smarta elnät och nya lösningar för energilagring måste, som Andersson skriver, vara en del av lösningen för hållbar energiproduktion. Det är sådant våra ingenjörer borde ägna sig åt i stället för att hålla kärnkraftsproduktion i respirator.

Sverige har redan den högsta nivån förnybar energi bland EU:s medlems-länder. Det svenska målet om minst 50 procent för-nybar energi till år 2020 befäster Sveriges ledande position.

Centerpartiets vision är att Sverige ska bli första land i världen att klara sin energiförsörjning helt på förnybar energi. Två tredjedelar av energin bör vara förnybar 2030, energi-användningen bör till 2030 ha effektiviserats med 40 procent jämfört med 2002 års nivå, och energiförsörjningen bör vara helt för-nybar år 2050.

Förslagen innebär de högsta målsättningarna i Europa. För att klara detta bör utbyggnaden av vindkraften fortsätta i hög takt, bland annat genom att de gröna elcertifikaten utvecklas. Många små producenter behöver fås att leverera el med hjälp av små vindkraftverk och solceller på taken. Genom att kvitta den el som tas ut mot den som kunden har producerat ökar drivkrafterna för småskalig produktion.

Vi i Centerpartiet vill öka takten när det gäller omställning till energiproduktion som är hållbar på riktigt, i stället för att lämpa över på kommande generationer de problem som ingen kan förneka finns med kärnkraften. Att utveckla möjligheterna till småskalig och hållbar energiproduktion innebär stora kliv på vägen mot ett verkligt hållbart samhälle.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel