Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Vi har allt annat än släppt gles- och landsbygdsfrågorna

På ledarplats i VLT den 15 augusti väljer tidningen att ta ställning mot Centerpartiet genom att slå fast att partiet har ”släppt” glesbygdsfrågorna. Vi vill kraftfullt markera att detta påstående är taget ur luften och beklagar att VLT så okritiskt anammar en syn som halvseriösa medier arbetat hårt för att sprida.

Ledaren kommer också med ogrundad kritik mot Maud Olofsson genom att påstå att hon i denna fråga har ”duckat genom att antyda att det inte finns någon skillnad mellan människor som bor i städer respektive på landet”.

Det är bekymmersamt att VLT genom sin formulering antyder att det faktiskt skulle vara skillnad på stads- och landsbygdsbor – en obehaglig uppfattning i så fall. Självklart vill vi inte göra skillnad på folk och folk. En människa har exempelvis samma rätt till grundläggande samhällsservice oavsett om hon bor i staden eller på landet.

Centerpartiets förnyelsegrupp för hållbar tillväxt i hela landet föreslår därför en garanti för offentlig service i hela landet, som i lag garanterar varje medborgare och varje permanent hushåll i Sverige tillgång till bland annat elektricitet, telekommunikationer, bredband, postdistribution och hälso- och sjukvård.

Men Centerpartiet är också ett av de partier som dels betonat starkast att det är skillnad mellan människor så tillvida att varje individ är unik, dels fört fram lands- och glesbygdens problematik och slagits för att framhålla dessa perspektiv i samhällsdebatten. Vi ser olikheterna som en tillgång. Därför finns en rad förslag som riktar sig speciellt till lands- och glesbygden:

En liten, enkel men väldigt belysande detalj är att Centerpartiets gruppledare, Lars Kallsäby, länge varit den ende i Stadshuset som har en karta över hela Västerås kommun på sitt arbetsrum.

Centerpartiet har alltså allt annat än släppt gles- och landsbygdsfrågorna. Det är ingen slump att så många centerpartister återfinns i hembygdsföreningar och bygdegårdsföreningar.

Och Centerpartiet kommer att fortsätta slåss för människors rätt att bo, leva och verka var de vill – med samma möjligheter oavsett var de väljer att bosätta sig.

Mikael Palmqvist, kommunkretsordförande

Christina Ersson, Centerkvinnorna Tant Grön

Lars Kallsäby, gruppledare i Västerås kommunfullmäktige, oppositionsråd

VLT svarar:

Ledaren antydde på intet sätt att det skulle finnas en skillnad mellan människor som bor på landet och människor som bor i städer. Tvärtom underströk ledaren att den enda skillnaden hittas bland individers prioriteringar så som att stockholmare bryr sig mer om trängselavgifter och landsbygdsbor mer om bevarandet av den lokala bensinmacken.

Av den anledningen är de insatser som tas upp här välkomna. Det förändrar dock inte det faktum att många upplever att Centerpartiet har slutat profilera sig som ett glesbygdsparti och att partiets ordförande Maud Olofsson har bidragit till den utvecklingen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel