Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(C) vill ha Johannisbergs flygplats kvar – utan bostäder

Västerås stad växer och därmed behövs fler bostäder. Och det har gjort att flyg- och fallskärmsintresserade med verksamhet på Johannisbergs flygplats blivit oroliga.

Annons

Men det är ingen fara för verksamheten på flygfältet förrän om kanske 20 år, framhåller byggnadsnämndens ordförande Lars Kallsäby (c).

I Sveriges Radio P4 Västmanland uttalade sig under måndagen Mark van Gemst, sekreterare i fältkommittén vid Johannisbergs flygplats, tillika engagerad i segelflyg. Han och många med verksamhet på Johannisbergs flygplat oroar sig för vad kommunfullmäktige ska ta sig till med förslaget till omarbetad översiktsplan för år 2026 med utblick mot år 2050 som fullmäktige ska ta ställning till i december.

En nedläggning skulle vara dödsstöten för segelflyg och fallskärmsklubbben – den verksamheten kan inte flytta till Västerås flygplats – och innebära svåra kapacitetsproblem för det lätta motorflyget, säger Mark van Gemst till Sveriges Radio P4 Västmanland .

Men även om det står i översiktsplanen att bostäder behövs eftersom Västerås år 2050 kan ha hela 230 000 invånare, och att Johannisberg är ett av områdena som är lämpliga för bostadsbebyggelse, så vill byggnadsnämndens ordförande Lars Kallsäby (C) skynda synnerligen långsamt:

– Vi har ingen brist på mark för bostadsbygge i Västerås, så Johannisberg är inte nödvändigt ur den synvinkeln – ännu. Om 20-30 år så kanske det ändras.

Men fram till dess anser Lars Kallsäby att Johannisbergs flygplats inte bör bebyggas:

– Från Centerpartiets sida är vi tveksamma. Johannisberg är en stor tillgång för Västerås, till exempel när man ska arrangera stora utomhusevenemang. Ta Elmia och Barkaby – nu bebyggs Barkaby så där kan man inte hålla några utomhusevenemang längre.

Dessutom framhåller Lars Kallsäby att utan möjligheten att använda sig av marken kring Johannisbergs flygplats blir evenemang som Summer Meet (och tidigare Power Meet, och allt vad framtidens stora motorevenemang som lockar väldiga mängder turister) omöjliga att genomföra.

Sedan har Johannisberg ytterligare en viktig funktion att fylla, framhåller Lars Kallsäby:

– Så länge Västerås flygplats finns kvar måste vi ha kvar Johannisbergs flygplats. För den verksamhet som pågår på Johannisberg kan inte flyttas över till Hässlö.