Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Camillas kreativa uterum med plats för många vänner – nu har hon utekänsla hemma året om

Camilla Backhouse i Ockelbo hade tänkt på ett uterum länge. Hon ville ha en plats med utekänsla där hon kan sitta året runt. Nu är rummet inrett med detaljer som hon har skapat själv. Denna vinter ser hon fram emot många middagar. Men också egna stunder när hon skriver på sin bok.

Det nya rummet är precis redo att tas i bruk. Den första invigningsfesten står för dörren, med inbjudna gäster och god mat.

– Men vi kommer att ha flera bjudningar. Vi vill att alla våra vänner ska få se hur bra det blev, säger Camilla.

Ändå ryms det många på samma gång. Matbordet av stadiga träplankor med rostiga järnben har en mix av udda pinnstolar och stoppade stilstolar. Tolv stolar står runt bordet men det finns plats för sexton matgäster. I taket hänger en gammal stege med lampor och teburkar i. På bordet en ängel och en fjäril av gamla böcker och på väggen ett spröjsat fönster som inramning till foto-collaget med 144 bilder. Fönstret kommer från Camillas farfar och en gång satt det i det gamla järnvägshotellet i Ockelbo.

När man har tittat färdigt på alla fotografier och vill mysa är det bara att sätta sig i fladdermusfåtöljerna intill. På rökbordet står det både cigarrer och en pipa, fina saker som hon har lagt fram som prydnad.

– Där har vi suttit många gånger redan. Det var mamma som berättade att förr i tiden hade man rökbord. Tänk att det har varit så!

Hon hade tänkt på ett uterum länge. Funderat och planerat hur hon skulle vilja ha det. På hur de skulle kunna förlänga utesäsongen. De brukar alltid ha släktingar på julen och Camilla drömde om ett rum med utekänsla där det skulle gå att sitta året om.

Men från början hade Danne tänkt sig något annat. Mer en vanlig altan med en traditionell sittgrupp. Han tyckte att på sommaren ska man ju sitta ute och att hennes förslag var alldeles för stort. Men hon gav sig inte och i dag är han glad att han ändrade sig.

– Förut var vi sällan på baksidan som ligger i skugga. Nu har jag öppet hit ut jämt. Både Danne och Ellen tycker att det blev jättebra.

Camilla målade alla delar och har inrett efter egna idéer. Det var snickarens förslag att de skulle måla påbyggnaden grå. Tegelvillan från1960-talet är gul med grå-svart tegeltak och grå grund, en vit påbyggnad skulle sticka ut. De provade grått och nu harmonierar den fint med det övriga huset.

Hon hade redan många bilder i huvudet, ändå blev det mesta på ett annat sätt. Golvet hade hon tänkt sig i marockansk stil men de golvplattor hon hittade klarade inte av så höga temperaturer som det kan bli iett uterum, därför blev det laminat. Den del av husfasaden som förvandlades till en innervägg ville hon inte ha kvar i gult tegel. Eftersom hon gillar industristil funderade hon först på om hon skulle sätta upp rostig plåt. När hon och Danne var på ett loppis köpte de fem gamla ytterdörrar som hon tänkte ha på väggen istället. Men hon ville även hänga upp gamla fönster och kände att det kunde bli för rörigt. Hon funderade på textilier men till slut sa hon en dag att ”Nu målar jag bara vitt på teglet”. Hon började måla tegelsten för tegelsten och lämnade murbruket emellan. Efter några rutor insåg hon att hon aldrig skulle bli klar. Hon gjorde en omröstning i familjen och fick godkänt. Nu är alla jättenöjda med en helvit vägg.

Hon behövde också ett stort matbord och på Ockelbo marknad hittade hon en tjej som tillverkade fina bord med rostiga underreden. Hon mått beställde ett i perfekt storlek fick det med en nedsänkt öl-kyl i mitten.

– Där kan man sätta ner andra saker också. Blommor skulle bli jättefint.

Udda stolar hade hon tänkt från början. Hon har blandat pinnstolar i olika färger med matsals-stolar med klädda dynor. Lite roligt hardet blivit att prova runt och känna efter vilken som är skönast. Men att hitta en gammal stege att hänga över bordet var svårare. När hon precis hade gett upp och skulle ta en nyare i aluminium hittade Danne en gammal av en slump.

På loppis köpte hon ställningar till lampskärmar och provade att klä en med torkade blommor. Nästa klädde hon med mossa. Hon ville också hänga blommor i stegen men visste först inte hur, glasvaser kändes för tungt. Då kom hon på att fästa kejor i gamla teburkar och använda dem som amplar i plåt.

Den allra första möbeln till det nya rummet var en marockansk sittpuff som hon fick på Mors dag. Hon ville inte ha en stor soffa i myshörnan utan något nättare som ändå var lite tufft. Buffelhornen hade fått sin plats på väggen, med sällskap av två ljusstakar i industristil. Två fladdermusfåtöljer knöt ihop industristilen med den marockanska touchen.

Mot trädgården står en korgstol med mjuka former. Kudden är klädd med paljetter som det går att göra egna mönster i med fingrarna.

– Alla barn älskar kudden! En dag när jag kom ut var det ett hjärta på kudden. Det måste ha varit Ellen, den är jätteskön att hålla på med.

När hon inte skapar inredning läser hon på högskolan. Hon började som undersköterska redan när hon var sexton och har haft många jobb sedan dess. Just nu läser hon en kurs i kreativt skrivande. Drömmen är att bli författare men hon vill också hitta ett kreativt jobb. Hon stortrivs i Ockelbo där hon har släkt och vänner. Den enda nackdelen är att utbudet av arbeten är något begränsat.

Nästa projekt ska bli att fortsätta i trädgården. Sätta ut stora blomkrukor med gröna växter och bygga ett utekök. Men först ser hon fram emot många sköna middagar med utekänsla hela vintern. Danne är bra på att laga god mat och Morbergs lasagne är en favorit.

– Det är jätteskönt att läsa och skriva här ute, nu kan jag sitta i uterummet och skriva på min bok. Det är skönt att höra vinden och se träden och fåglarna. Till jul ska vi ta in en gran och pynta rummet med granris. Då hoppas jag att snön faller utanför.

Camilla Backhouse

Familj: Maken Danne och dottern Ellen 12

Gör: Camilla läser kommunikationsprogrammet/professionelltskrivande på Högskolan i Gävle och Danne deläger ILA städ och fastighetsservice

Bor: I tegelvilla från 1964 i Ockelbo

Projekt: Ett inglasat och möblerat uterum med matbord och fåtöljer som går att sitta i året runt

Stil: Uterummet är inrett med en mix av industristil, marockanskt, loppismöbler och inredningsdetaljer som Camilla har skapat själv

För Plus-kunder och prenumeranter: Marit och Peter bor i Blåsbos äldsta villa och älskar udda antikviteter: "Strunta i vad andra tycker"

För Plus-kunder och prenumeranter: Familjen bytte stort hus mot trångboddhet: "Vi har en helt annan livskvalitet nu"