Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carin Lidman (S): Alliansen i Västerås klarar inte av att planera för den framtida äldreomsorgen

Vi vet att Alliansen gillar att skrämmas med ogrundade påståenden. Så gör de i sitt inlägg om äldreomsorgen den 7 juli. Vi Socialdemokrater har aldrig varit emot valfrihet inom hemtjänsten. Vi tycker den är bra. Ännu bättre är det om valfriheten utvidgas så att äldre även kan få inflytande över vad de ska ha hjälp med, vilka som hjälper dem och hur matbiståndet ser ut. Kalla matlådor passar vissa, men inte alla. Vi vill utveckla hemtjänstvalet – inte avveckla. Det är en stor skillnad.

Vi vet att de nya äldreboenden som öppnats sedan förra valet, planerades och påbörjades under socialdemokraternas ledning.

Vi vet att inga nya planer för äldreboenden har tagits fram under denna mandatperiod. Nu är det tomt i skafferiet. Vi vet att det var lika tomt på 1990-talet efter förra gången som de borgerliga partierna styrde i Västerås. Det är hög tid att sätta i gång att planera för äldreboenden för de nya behov som finns och som dessutom ligger nära service, i omgivningar som inbjuder till utevistelse.

Vi vet att Alliansen inte tvekar inför att konkurrensutsätta och sälja ut all äldreomsorg, även om det innebär att kvalitén under övergångsperioden sjunker och att det oroar boende och personal.

Vi vet att Socialdemokraterna under mandatperioden har fått igenom hårdare krav på att den upphandlade äldreomsorgen ska kvalitetsgranskas.

Vi vet att Socialdemokraterna har krävt att maten till viss del ska vara ekologiskt producerad på äldreboendena. Ett krav som Alliansen till en början var emot.

Vi vet att Alliansen motsätter sig krav på att utförarna av äldreomsorg ska erbjuda sina anställda sociala villkor i likhet med svenska kollektivavtal. Och vi vet att Alliansen motsätter sig skrivningar om att alla anställda inom äldreomsorgen bör erbjudas heltid. Två saker som vi Socialdemokrater krävt få med i upphandlingsunderlagen men som Alliansen röstat ner.

Vi vet att hemtjänsten är kraftigt underbudgeterad och att Alliansen inte har presenterat någon plan för hur det ska lösas. Eller är planen att det kommer bli svårare att få hjälp med handling, tvätt, vård och omsorg, för att pengarna inte längre räcker?

Vi vet också att alliansen under mandatperioden har prioriterat skattesänkningar före annat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel