Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina Sjölund (M): Obegripligt nej till hjärt & lungräddning

Barn kan drabbas av plötsligt hjärtstopp

Under regionfullmäktige, tidigare landstingsfullmäktiges, sammanträde i oktober röstade de rödgröna ner ett förslag från undertecknad. Det handlade om att införa hjärt- och lungräddning för barn på de föräldrautbildningar som erbjuds på barnavårdcentralerna i länet. I dag ingår inte detta på samtliga utbildningar.

Vi moderater anser att det borde vara ett obligatoriskt moment. Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vilket barn som helst, men de vanligaste orsakerna till oväntat hjärtstopp är drunkning eller kvävning. Detta sker oftast vid lek eller om barnet sätter i halsen.

Att som förälder kunna utföra hjärt- och lungräddning på sitt eller någon annans barn kan vara helt livsavgörande. Då krävs utbildning i detta.

Det är för oss obegripligt att de rödgröna säger nej till att lära ut detta till föräldrar. De hävdade i debatten att hjärtstopp hos barn är ovanligt och att det därför inte behövs utbildning.

Och visst är oväntat hjärtstopp hos barn relativt ovanligt. Men oavsett om det handlar om 40 eller 200 barn per år som drabbas kan ett räddat liv i mycket ung ålder resultera i betydligt fler vunna levnadsår än hos en vuxen.

De rödgröna hävdar också att bvc-sjuksköterskorna inte har tid att utbilda föräldrarna i hjärt- och lungräddning. Men utbildning kan utformas på olika sätt. Det går att ta hjälp av digitala verktyg, visa instruktionsfilmer med mera. Finns bara viljan, borde det inte vara varken dyrt eller komplicerat att lära ut HLR för barn.

Carina Sjölund (M)

regionfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel