Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina Sjölund (M) : Rädda fler liv med hjärt- lungräddning

Föräldrar ska vara förberedda på det oväntade

Varje år drabbas cirka 200 barn av oväntat hjärtstopp som sker utanför vårdmiljöer. Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vilket barn som helst, men de vanligaste orsakerna till oväntat hjärtstopp är drunkning eller kvävning. Detta sker oftast vid lek eller om barnet sätter i halsen. 

Att som förälder kunna utföra hjärt- och lungräddning på sitt eller någon annans barn kan vara helt livsavgörande. Då krävs utbildning i detta. I dag ingår inte barn-HLR på de föräldrautbildningarna som Region Västmanland (det nya namnet på landstinget) erbjuder genom BVC.

Det finns enskilda föräldrautbildningar som erbjuder detta, men långt ifrån alla. Moderaterna anser att det borde vara ett obligatoriskt moment i hela Västmanland. Genom att införa detta gör vi en bra föräldrautbildning ännu bättre.

Visst är oväntat hjärtstopp hos barn relativt ovanligt. Å andra sidan kan ett räddat liv i mycket ung ålder resultera i betydligt fler vunna levnadsår än hos en vuxen.

Riktlinjerna för HLR – hjärt-och lungräddning - hos barn skiljer sig dessutom från HLR-riktlinjerna för vuxna. Man måste exempelvis vara mycket försiktigare med bröstkompressionerna på ett barn.

För att förslaget ska bli verklighet krävs att BVC-sköterskor utbildas till instruktörer i hjärt- och lungräddning för barn. Detta till en mindre kostnad som kan innebära att fler föräldrar kan rädda liv. Vi måste se till att föräldrarna är förberedda på det oväntade.

Läs också: Så räddar du livet på din hund med hjärt-lungräddning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel