Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina Sjölund: (MED): Ersätt tolkar med språkappar i sjukvården

Under 2017 uppgick kostnaden för tolkning i Region Västmanland till hissnande 36.2 miljoner kronor. Som jämförelse så skulle den väl omskrivna och ökända nedläggningen av BB i Sollefteå spara 15 miljoner.

Det här handlar inte om att ställa grupper mot varandra, men vi tycker att det är viktigt att få ett perspektiv till vad saker kostar och vilka prioriteringar som görs. Vi vill få ut mer vård för skattepengarna!

Istället för att anlita tolk bör man företrädesvis utnyttja de tekniska hjälpmedel som faktiskt redan finns. Exempelvis flertalet appar som kan översätta tal till tal och även tal till text.

Varför ska vi skattebetalare bekosta användning av tolkar i de fall det skulle kunna lösas på ett mer kostnadseffektivt sätt. Låt oss börja använda dessa tekniska hjälpmedel i betydligt större utsträckning och bara i undantagsfall anlita kvalificerade tolkar.

Låt oss börja använda dessa tekniska hjälpmedel i betydligt större utsträckning och bara i undantagsfall anlita kvalificerade tolkar.

Patientsäkerheten skulle dessutom kunna stärkas eftersom en app även kan skriva ut samtalet i text och därför är det lätt att se vad som sagts. En tolk behöver inte vara säkrare, snarare tvärt om i vissa situationer, den sköterska eller läkare som inte kan båda språken vet ändå inte säkert vad som sägs och spårbarheten för eventuellt språkliga misstag och missförstånd är minst sagt liten.

Tekniken skulle dessutom kunna främja tillgängligheten genom att vårdsökande inte behöver vänta på att tolk ska finnas tillgänglig samt att vårdpersonal inte behöver ägna värdefull tid åt att boka tolk och slipper den extra administrationen som detta medföljer. Vi vill att vården ska börja använda dessa tekniska hjälpmedel på ett samordnat sätt och i så stor utsträckning som möjligt för att effektivisera och minska onödiga kostnader.

Skattepengar ska inte slösas utan användas ansvarsfullt!

Carina Sjölund

Medborgerlig Samling

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel