Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carl Johan Norström (S): Rätt skall vara rätt

Av ordföranden i individ- och familjenämnden i Västerås Ragnhild Källbergs (FP) artikel den 29 juli 2010 kan man förledas att tro att det var på Alliansens initiativ som fältassistenter infördes 2009, vilket inte är rätt.

Jag känner mig därför föranledd att ge en korrekt historiebeskrivning av initiativ- och beslutsprocessen.

Som Ragnhild Källberg uttrycker i sin artikel är det bättre med förebyggande arbete än att sätta in åtgärder när problem uppstått. I min egenskap av narkotikaåklagare har jag tidigare träffat på fältassistenter och har bara haft positiva erfarenheter. Min uppfattning är att tidiga insatser gör att vi kan rädda unga personer från att fastna i missbruk.

Fältassistenterna kan på ett bättre och snabbare sätt ta reda på vilka ungdomar som befinner sig i riskzonen, platserna för missbruket och vilka droger som används. Nya nätdroger kan till exempel upptäckas i ett tidigare skede och åtgärder kan sättas in av berörda myndigheter. Fältassistenterna kan även på ett utmärkt sätt fungera som rådgivare till ungdomar som av någon anledning börjat med att missbruka droger.

Av ovan nämnda skäl framställde jag därför under sammanträdet i individ- och familjenämnden i slutet av januari 2009 yrkande om att nämnden skulle ge sociala nämnderna stab i uppdrag att utreda förutsättningarna att införa fältassistenter eller annan liknande verksamhet.

Alliansen ställde sig positiva till mitt yrkande och biträdde yrkandet. På vad som måste sägas vara rekordtid snabbutreddes frågan av staben och den 25 mars 2009 beslutade nämnden att börja med ett projekt med två fältassistenter. Efter utvärdering av projektet har nu nämnden beslutat att förlänga projektet till årsskiftet 2010.

För Socialdemokraterna i Västerås är fältassistenterna givetvis en prioriterad fråga. Jag kommer själv alltid att kämpa och strida för att fältassistenterna skall få vara kvar och permanentas. Det var också på initiativ av Socialdemokraterna och inte alliansen som projektet infördes av individ- och familjenämnden 2009. Rätt skall vara rätt Ragnhild Källberg!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel