Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern blir mer försiktigt

Centerpartiet har gott om pengar och en hel del medlemmar. Men väljarna har blivit färre.

I helgen ska Centerstämman ta ställning till det omdiskuterade förslaget till idéprogram. Det som skulle ge Centern en ny och bättre profil som ett frihetligt och modernt parti.

Men programgruppen gick för långt med förslag om mycket mindre stat, platt skatt, fri invandring och månggifte. Mer traditionella Centermedlemmar revolterade.

Det märkliga var inte protesterna, utan att förändringen av Centerpartiet från ett pragmatiskt och ganska ”statskramande” parti till ett frihetligt, marknadsliberalt hade kunnat gå så långt.

Men med idéprograms- förslaget tycktes den nya ledningen ha gått över en gräns. Partiledaren Annie Lööf slog snabbt till reträtt och partistyrelsen strök de flesta av de kontroversiella punkterna. Vi får se om något kommer tillbaka på stämman, men grundtipset är att partistyrelsen vinner.

Partiledaren Annie Lööf kom i blåsväder, men har hanterat krisen väl sedan den blev akut. Däremot har hon ett ansvar för att ha utsett en programgrupp som kunde förväntas gå för långt.

De senaste månadernas turbulens var det sista Centern behövde. Opinionsstödet har en längre tid varit dalande, och på senare tid har flera mätningar visat att Centerpartiet inte skulle klara riksdagens spärrgräns.

Så dåligt borde det inte behöva gå. Centern har visserligen förlorat medlemmar, men har ändå en jämförelsevis stark organisation. I många kommuner utanför större städer har Centerpartiet goda företrädare och mycket inflytande.

Partiet har också, genom försäljningen av dess tidningar, gott om pengar. Centerpartiets problem visar, i och för sig glädjande, att rikedom inte är avgörande för politisk framgång.

Nu bör läget kunna stabiliseras. Moderaterna har egna problem, vilket borde ge större utrymme för de mindre borgerliga partierna att växa.

Centern har lyft fram småföretagandet och företagares villkor. Här finns stöd för sådant som uppluckrad arbetsrätt eller mindre krångel också bland en hel del moderata sympatisörer.

Centern har satsat på att genom det frihetliga budskapet vinna nya väljare i tätorter. Men det har mest skrämt upp de mer traditionella Centerväljarna i glesbygd och mindre orter.

Det gäller att inte förlora den gamla kärnan i jakten på det nya. Här har Centern levt farligt, men verkar nu på väg att få en mer balanserad framtoning. Det kanske inte ger det stora genombrottet, men väl en fortsatt framtid i riksdagen.