Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern: Kultur och idrott – till glädje för hela Västmanland

Vi har att förhålla oss till det faktum att många människor, i olika åldrar, rör sig mellan olika kultur och idrottsområden. Vi i Västerås och Västmanland bör vara förberedda på det, därav vikten av samverkan mellan kultur och idrott.

Vi vill att det ska röras mer på sig i länet. Västeråsare, övriga västmanlänningar samt länsbesökare mår bra av att det finns lättillgängliga möjligheter för vardagsmotion. Idrotten och föreningslivet ska välkomna alla – oavsett ålder eller förutsättningar.

I plan- och bygglagen finns ett krav på möjligheter till fysisk aktivitet i anslutning till bostadsområden: det ska vara nära till idrott och motion. I varje bostadsområde ska det finnas ytor som kan användas till spontan-idrott.

Handikappidrotten i dess olika former – elit-, bredd - och på motionsnivå – ska ha bästa möjliga förutsättningar att växa sig stark i Västerås och Västmanland.

Det krävs politiska program och enskilda politiker som ”driver” tillgänglighetsperspektivet; idrott och kultur för alla! Centerpartiets företrädare är garanter för att tillgänglighetsperspektivet och folkhälsoaspekten integreras inom alla politikerområden!

Aspektpolitik ska råda, det vill säga kultur- och folkhälsoperspektivet involveras och tas hänsyn till rörande områdena:

w skola,

w utbildning,

w integration,

w jämställdhet,

w näringsliv,

w arbetsmarknad och

w miljö.

Vi politiker måste släppa fram rörelsen och göra det enkelt för vardagsmotion. Samtidigt ska vi också våga göra satsningar på elitidrotten.

Satsningar på elitidrott lokalt kan vara att jobba för ett återinförande av elitstöd till föreningar och enskilda idrottare. Märk väl, dessa pengar ska absolut inte tas från föreningsstödspotten utan från en kommuns marknadsföringskonto!

Ge elitidrottare särskilda skattekonton! Det innebär att elitidrottare betalar skatt när de tar ut pengarna, inte när de tjänas in. Redan i dag finns det sådana regler inom andra näringar. Till exempel tillämpas detta skattesystem på skogsägarnas skogskonton.

Idrottsungdomar ska kunna bo kvar i sin hemkommun men ändå få göra en rejäl satsning på talangutveckling. 80 procent av dagens landslagsspelare i fotboll, till exempel, kommer från hemkommuner som kan kategoriseras som landsbygdsförening.

Fortsatt satsning på Idrottslyftet, med en särskild betoning på folkhälsoperspektivet bör genomföras. Att utöva friluftsliv tack vare den unika allemansrätten ska lyftas fram.

Centerpartiet vill också medverka till en långsiktig utfästelse för att säkerställa en förutsägbarhet i anslagen till idrotten. Idrottsrörelsen bör dessutom ges mandat att besluta över inriktning och prioritering av dessa medel.

Ur ett sådant perspektiv kan ridsportens förutsättningar belysas. Ridsporten, med dess ridskoleverksamhet bör få allt tänkbart lokalt, regionalt och nationellt stöd. Att vara näst största ungdomsidrott i landet bör rendera mer positiv uppmärksamhet!

Fysisk aktivitet, liksom kulturens betydelse för hälsan, är viktiga skyddsfaktorer mot ohälsa. När det gäller kulturens betydelse för hälsan kan nämnas professor Gunnar Bjursell och Göteborgs universitets satsning på Centrum för kultur och hälsa. Området kultur och hälsa, och intresset för dessa frågor, har vuxit lavinartat. Det finns idag ett nationellt och internationellt nätverk kring dessa frågor.

Här ligger Centerpartiet och dess företrädare långt framme när det handlar om att lyfta dessa frågor, sett ur ett folkhälsoperspektiv. Ett öppet tillgängligt kultur och folkhälso-Sverige som finns till för oss alla i vardagen.

Valen till Sveriges riksdag, landstings- respektive kommunfullmäktige den 19 september (dagen efter årets kulturnatt i Västerås) handlar mycket om vilka värderingar och tillgänglighetsperspektiv vi vill föra fram som grund för demokratiska processer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel