Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern ska ta ansvar

Debatten om Idéprogramgruppens förslag till nytt idéprogram för Centerpartiet har väckt många känslor och skapat stor debatt.

Som distriktsordförande för Centerpartiet och Centerkvinnorna i Västmanland har jag fått ta emot många frågor om hur jag som distriktsordförande och vi i distriktet ställer oss till förslaget. Mina kommentarer har varit tydliga om att det lagda förslaget i stora delar måste arbetas om för att kunna få en förankring i hela Centerrörelsen.

Inom flera områden, som miljö- och energiområdena, har programgruppen landat väl med nytänkande och flera radikala förslag men som kan spetsas till ytterligare. Det finns också en klar och tydlig beskrivning av vår kamp för tillväxt i hela landet, för en hållbar miljö och hur partiet alltid stått på den enskildes sida.

Programmet innehåller delar som jag tydligt avvisat, exempelvis månggifte, fri invandring och slopad skolplikt. Det är förslag som inte hör hemma i ett parti som tar ansvar. Plattskatt eller plattare skatt avvisar jag också. En rättvisare fördelning av skattebördan vill jag däremot lyfta fram. Lägre skatt för de med de lägsta inkomsterna och höjd pension för de med de lägsta pensionerna. Centerrörelsen bildades av människor med ett djupt engagemang i frågor för miljö och entreprenörskap, men också frågor som rör ekonomi och välfärd, människor som levt nära naturen. Därför vet vi att det inte går att överleva utan att ta hänsyn till naturens villkor. En levande landsbygd är avgörande för svensk livsmedelsproduktion och en viktig källa för förnyelsebar energi.

De grundvärderingar som vi har med oss från starten är lika viktiga i dag som för hundra år sedan. Förslaget knyter i stora delar an till våra rötter och till mina grundvärderingar, men förslaget är långtifrån färdigbearbetat.

Västmanlands distrikt kommer den 26 januari att under en heldag arbeta fram de förändringar som vi anser behöver göras för att få ett idéprogram för en hållbar framtid och med en socialliberal inriktning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel