Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern: Socialdemokraternas dråpslag mot landsbygd

Levande landbygd kräver jobb

Trots att vi står inför historiska utmaningar på arbetsmarknaden har Socialdemokraternas kongress beslutat om ett program som bäst kan beskrivas som ett dråpslag mot jobb och landsbygd.

Det är uppenbart att synen på hur förutsättningarna för de som lever på landsbygden skiljer sig mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna. Centerpartiet vill att landsbygden ska växa och utvecklas. Genom att skapa fler jobb och flytta makten till de som berörs av den, människorna på landsbygden, får vi bättre förutsättningar för att hela landet ska leva. Socialdemokraterna fokuserar istället på lösningar som handlar om att flytta makten från människor till staten.

En levande landsbygd kräver jobb. Men Socialdemokraterna presenterar inga lättnader för nya jobb utan deras förslag handlar i princip bara om statens inblandning. Men det är inte staten som skapar tillväxt, det är människor och småföretag.

För fler jobb vill Centerpartiet bland annat sänka kostnaderna för att anställa och avskaffa fastighetsskatten för tomma affärslokaler på landsbygden. Då skulle människors idéer kunna fylla tomma lokaler och ge småorterna möjligheten att växa.

Centerpartiet vill göra det billigare och enklare att bo och leva på landsbygden. Om Socialdemokraterna hade velat göra det lättare att bo på landsbygden hade inte planerat en kilometerskatt som hotar jobben och gör det dyrare att frakta mat, människor och andra varor till landsbygden. För att kunna skapa attraktiva bostäder på landsbygden krävs det att strandskyddet ändras och att kommunerna får mer makt över byggandet.

Socialdemokraterna gör tvärtom och verkar för att ge makt åt Länsstyrelserna eller annan statlig myndighet.

Den för landsbygden så viktiga skogsindustrin undergrävs också med socialdemokratisk politik. Både det nationella skogsprogrammet och översynen av skogsvårdslagen är försenat och regeringen har ännu inte meddelat när dessa kommer bli klara. Det gör att skogsbrukspolitiken sätts på paus helt i onödan.

Centerpartiet vill se fler jobb i hela länet och för det krävs det enklare regler och större tilltro till de som lever och verkar på landsbygden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel