Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern: Sverige behöver bli ett modernt nybyggarland

Utan invandring skulle invånarantalet minska i fyra av fem svenska kommuner. Detta betyder stora utmaningar, inte minst för kommunsektorn.

I helgen samlas över 500 centerpartister på kommundagar i Västerås. Frågan vi måste ta oss an är hur vi får fler människor som vill utveckla idéer, starta företag och arbeta att komma hit. Endast så kan vi säkra tillväxt och därmed möjligheten att kunna utveckla välfärden i framtiden. Sverige behöver bli ett modernt nybyggarland.

Redan i dag är vi mycket beroende av invandring. Exempelvis är var fjärde läkare och vart femte vårdbiträde födda utomlands. Framöver kommer behovet av fler händer och intellekt att öka snabbt. Redan inom 20 år kommer det, enligt Statistiska centralbyrån, att saknas 170 000 utbildade personer bara inom vården.

Samtidigt finns det mycket som talar för att konkurrensen om migranterna hårdnar. Det är ju inte bara i Sverige som medelåldern blir högre. Stora delar av den industrialiserade världen står inför samma utmaningar. Dessutom visar siffror från OECD att allt fler entreprenörer, arbetare och forskare får upp ögonen för nya möjligheter i länder som Kina och Indien. Därför är det viktigt att underlätta ytterligare för arbetskraftsinvandring och skapa bättre förutsättningar för de människor som har kommit hit.

Vissa menar att vi inte ska ta emot fler människor eftersom det redan finns så många som är arbetslösa. Men det ena behöver inte stå emot det andra. Att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för dem som i dag är utanför är en av våra största utmaningar. Samtidigt finns det många arbetsgivare som har svårt att få tag på arbetskraft. Det beror både på att jobben inte alltid finns där de arbetslösa är och att de arbetslösa inte alltid har den kompetens som efterfrågas. Därför måste vi både arbeta hårt för att hjälpa fler arbetslösa tillbaka till arbete, men också göra Sverige attraktivt för utländsk arbetskraft.

Ser vi på länder som satsat målinriktat på arbetskraftsinvandring, som Kanada, så är de i en helt annan situation. Där har invandrare nästan lika hög sysselsättning som den inhemskt födda befolkningen. I vissa fall högre.

Arbetskraftsinvandring tenderar att underlätta för alla invandrargrupper att komma in på arbetsmarknaden genom att synen på invandrares kompetens förändras när arbetskraftsinvandrare går direkt till arbete.

Redan i dag har Sverige mycket att erbjuda dem som vill komma hit. Vi är ett fredligt och jämlikt land med välfungerande barnomsorg, bra utbildning och trygg äldreomsorg. Detta ska vi vara rädda om och utveckla.

Samtidigt måste Sverige bli ännu mer attraktivt för människor från andra delar av världen. Det handlar om hur det ska bli lättare att komma hit som företags- eller arbetskraftsinvandrare men också om hur det ska bli mer lockande att komma hit för att arbeta och driva företag.

Då behöver vi korta handläggningstiderna för arbetskraftsinvandring. Se över rigida lagar på arbetsmarknaden och höga marginal-skatter, bekämpa diskriminering, förbättra svenskundervisningen och sänka kostnaderna för utlandsstudenter.

Alla vinner på att Sverige blir mer attraktivt för människor som vill jobba och driva företag. Låt oss göra Sverige till ett nybyggarland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel