Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet har ett mer besvärligt läge.

Centerpartiet har ännu inte fått något lyft av att byta partiledare.

Partisamlingarna i Västerås duggar tätt just nu. För en vecka sedan var Kristdemokraterna här och i dag börjar Centerns kommundagar. Kristdemokraterna kryddade sitt möte med ett extra riksting där Göran Hägglund utmanades om partiledarposten.

Något liknande är inte på gång i Centerpartiet. Där var det partiledarval på den extra partistämman i höstas, då Annie Lööf efterträdde Maud Olofsson. Trots att Göran Hägglund lyckades bli omvald är det ändå redan två partiledare som har suttit kortare tid än Annie Lööf. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har hunnit välja nya partiledare under det knappa halvåret sedan Annie Lööf valdes.

Vänsterpartiet har haft en klar uppgång i opinionen efter att Jonas Sjöstedt efter-trädde Lars Ohly. Det finns även goda skäl att tro på åtminstone en viss återhämtning för Socialdemokraterna efter att den yvige Håkan Juholt har efterträtts av den lugnare Stefan Löven. Det finns rent av förutsättningar för att de rödgröna i kommande opinionsmätningar kan hinna i fatt eller gå om den borgerliga Alliansen.

Annie Lööf har däremot inte hittills som partiledare inneburit någon påtaglig uppgång för Centern. I höstas fanns en svagt uppåtgående tendens, men i de sammanvägda opinionsmätningarna för januari hade Centerpartiet bara 4,9 procent. Det är farligt nära riksdagens spärrgräns på 4 procent.

Den uteblivna uppgången är dock inte så konstig. Sjöstedt efterträdde Lars Ohly, som inte förmådde frigöra sig från sitt kommunistiska förflutna. Efter all turbulens kring Håkan Juholt bör det räcka med att undvika skandaler och nya bråk för att Social-demokraterna ska kunna återta en del av alla förlorade väljare.

Centerpartiet och Annie Lööf har ett mer besvärligt läge. Ett litet regeringsparti i en koalitionsregering har svårare att vara konsekvent. Just nu är det gamla kärnkrafts-partiet i blåsväder för att som regeringsparti i riksdagen rösta nej till krav på att förbjuda uranbrytning i Sverige.

Centerpartisterna säger sig vara medvetna om att det inte finns någon enkel väg till fler väljare. De har dock anledning att vara bekymrade över den långsiktiga utvecklingen. Från att ha varit det största borgerliga partiet på 1970-talet med över 20 procent i väljarstöd har Centern trendmässigt krympt till att bara ligga ett par procentenheter över riksdagsspärren. I det valet förlorade Centerpartiet mark i styrkebältena i småorts- och glesbygdssverige. Men alltjämt är Centerpartiet stort i många av landets mindre kommuner, vilket märks vid samman-dragningar som den i Västerås.

Flera partier satsar på att nå fler människor utanför den egna partiorganisationen. Centern är inget undantag. Det gäller bland annat att nå småbarnsföräldrar i karriären som inte vill ”ägna helgerna åt att skura bygdegårdsgolv” (har det verkligen någonsin varit ett villkor för att vara med i Centern?).

Det nya idéprogrammet ska skrivas öppet, alla ska som på Wikipedia kunna komma med förslag och korrigeringar. Det ska bli ett idéprogram för Sverige, inte bara ett partiprogram för Sverige.

Det låter ambitiöst och lovvärt. Men det gäller att inte skapa besvikelse bland dem som skrivit förslag då programgruppen till slut ändå måste redigera och lägga ett eget program. Ett mindre parti behöver också vara tydligt, ett program för ”hela Sverige” riskerar att bli för urvattnat.