Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet har troligen offrat mest av alla.

Ibland måste också det så samarbetsvilliga Centerpartiet sätta ner foten. Att flera centerpartister nu vill lämna Alliansen är endast en konsekvens av att partiet inte har lyckats driva sina kärnfrågor.

I går var det Folkpartiets dag i Almedalen, men det var Centerpartiets eventuella uttåg ur Alliansen som blev dagens snackis på Gotland. Allt började med att några ledande centerpartister avslöjade för Svenska Dagbladet att de inte vill gå till val som en del av Alliansen. Vissa av dem var också öppna för blocköverskridande regeringssamarbeten.

Partisekreteraren Michael Arthursson försökte tysta ner dessa rykten så gott han kunde. I en intervju sa han att det bara är enstaka företrädare som vill att Centerpartiet ska gå ur Alliansen och att den stora majoriteten av partiets medlemmar fortfarande vill att de borgerliga partierna ska möta nästa val tillsammans.

Kritiken mot Allianssamarbetet beror främst på att Centerpartiet har tappat en del av sin politiska identitet. Stora ansträngningar har gjorts för att komma fram till en enad borgerlig linje. Detta har inneburit en hel del kompromisser för Centerpartiet. Att partiet har bytt fot i kärnkraftsfrågan och förra året stödde avskaffandet av förbudet mot ny kärnkraft är ett exempel på detta. Det har också blivit allt tydligare att partiet i sin iver att lyfta näringslivs-, energi- och entreprenörs-frågor har sprungit ifrån den glesbygds-politik som tidigare kännetecknade partiet.

Tyvärr har många av splittringsförespråkarna rätt i sina anklagelser. Samarbetet inom Alliansen har varit kostsamt för de mindre partierna och Centerpartiet har troligen offrat mest av alla.

Därför är det inte konstigt att Kristina Bäckström, ordförande för Centerpartiet i Norrbotten, säger till Svenska Dagbladet att Alliansen har fått Centerpartiet att framstå som otydligt och att väljarna på grund av det inte längre vet om de röstar på Alliansen eller Centerpartiet.

Här gäller det dock att inte dra förhastade slutsatser. Bara för att Centerpartiets politiska agenda har urholkats av det borgerliga samarbetet betyder det inte att den enda lösningen är att gå ur samarbetet.

I stället borde Centerpartiet försöka komma underfund med hur man på bästa sätt kan utnyttja det borgerliga samarbetet till sin fördel. Förhandling handlar om att ta och ge. För Centerpartiets del har det borgerliga samarbetet nästan bara gått ut på att ge. Nu gäller det att partiet lär sig att ta.

Rent konkret innebär detta att Centerpartiet måste ta till sig den kritik som kommit fram, i stället för att sopa den under mattan. Sedan måste man arbeta fram en strategi för att identifiera frågor som Centerpartiet borde driva, samt frågor som tål att kohandlas med.

I denna strategi gäller det att sätta upp nya mål. Den socialdemokratiska dominansen är bruten. Nu gäller det att tänka framåt och tillsammans med Folkpartiet och Kristdemokraterna utmana Moderaterna vid förhandlingsbordet. Viktigt är att lokal- och regionalpolitiker engageras i denna strategi så att de kan återfå tron på Alliansen.

Till sist bör man också komma ihåg att det faktum att det blivit svårt att skilja på Centerpartiet och Alliansen inte enbart är något negativt. Det är också ett tecken på att samarbetet mellan regeringspartierna fungerar väl.