Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet sträcker ut hand till Miljöpartiet.

Centerpartiet öppnar i en debatt-artikel för ett samarbete med Miljöpartiet inom vissa områden. Det innebär inte att regeringen står nära Miljöpartiet politiskt.

På Svenska Dagbladets debattsida sträckte Centerpartiet i går ut en hand till Miljö-partiet. Ökat samarbete mellan regeringen och Miljöpartiet föreslås inom tre områden: infrastruktursatsningar, migrationspolitik och arbetsmarknadspolitik.

De intressantaste förslagen i artikeln innefattar en utförsäljning av SBAB och Telia Sonera till förmån för infrastruktursatsningar, liksom en mer flexibel arbetsmarknad.

Något som ofta glöms bort när kritik riktas mot regeringens initiativlöshet är att den inte längre ar majoritet i riksdagen. Samarbete över blockgränsen krävs för majoritet och i regeringsförklaringen pekades Miljöpartiet ut som det parti regeringen främst ämnar samarbeta med.

Tidigare har de fem partierna enats bland annat om att vård ska vara tillgängligt även för papperslösa flyktingar, en åtgärd som Miljöpartiet nu anser tar för lång tid att genomföra. Men partiet är enligt språkröret Åsa Romson är ändå positivt till Center-partiets initiativ.

Skenet kan ofta bedra beträffande vilka partier som ligger nära varandra politiskt. När en eventuell sammanslagning av Centerpartiet och Folkpartiet diskuteras, vilket senast skedde i lite större omfattning 2010 på initiativ av idétidskriften Liberal Debatt, bortses det ofta från hur olika väljargrupper de bägge partierna har.

Medan Folkpartiets kärnväljare består av storstadsakademiker är det främst landsortsbefolkning så som lantbrukare och småföretagare som röstar på Centern.

Ett samarbete mellan de borgerliga partierna och Miljöpartiet skulle vara begränsat till nyckelfrågor. Miljöpartiet vill gärna framstå som ett liberalt parti men samtidigt är partiet starkt präglat av en spretig populism som ofta knappast kan klassas som liberal.

Exempelvis är partiet positiva till fildelning, införande av kvotering av bolagsstyrelser liksom ett återinförande av friåret. Hela partiprogrammet präglas av åsikter som det är svårt att ta direkt avstånd ifrån utan att framstå som elak.

Det är här problemet med ett samarbete med Miljöpartiet ligger. Samtidigt som miljöpartisterna är positiva till att lätta småföretagens bördor genom en upp-luckring av LAS implicerar deras parti-program att de tror att antalet arbeten är statiskt.

Ett införande av friår hävdar de skulle frigöra många arbeten för långtids-arbetslösa. Tidigare försök med friår har staten finansierat. Ett ganska intrikat och dyrt sätt att få människor i arbete på kan tyckas. Men på en del andra punkter tycks alltså åsikterna matcha mellan regeringspartierna och de gröna.

Det är dock inte självklart varför Centerpartiet gått ut självt med att öppna för mer samarbete med Miljöpartiet. Något som betonas av att partiledaren Annie Lööf, som är en av dem som skrivit under artikeln, benämner sig partiledare snarare än näringsminister. Tidigare har Centerpartiet varit det parti som ställt sig mest skeptiskt till samarbetet då partiet har velat profilera som Alliansens gröna alternativ.

Som Romson konstaterade i går så blir det spännande att inom kort se mer konkret hur detta samarbeta egentligen ska utformas.