Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet: Vi är en garant för hög ambition i kulturlivet och menar att kultur är en välfärdsfråga.

Stark lokal förankring och ett av landets högsta publiksnitt vid konserter kännetecknar Västerås sinfoniettas höga musikaliska kvalitet.

Att musikerna är anställda på halvtid är i längden inget hållbart alternativ för att kunna upprätthålla, och utveckla Sinfoni-ettas roll, som ett av flera ”kulturella flaggskepp” i staden Västerås!

Kultur är i mycket hög grad en välfärdsfråga! Kulturen har dessutom ett högt egenvärde.

Tillgängligheten för alla kommunens invånare, när det gäller att utöva eller konsumera kultur ska vara stor. Kultur mår vi människor bevisligen bra av. Kultur är hälsa!

Kultur bidrar även till tillväxt och är ”näring för själen”. Många kulturskapare fungerar som egna företagare.

Vi politiker måste med olika medel vara med och ge dem förutsättningar att verka på en fungerande marknad.

Centerpartiet anser att ambitionen måste vara att utveckla Sinfoniettas orkesterverksamhet till att bedrivas på heltid.

För att åstadkomma detta krävs samverkande och hållbara lösningar. I första hand genom regional samverkan.

I den kommande koffertmodellen, som är en kulturplan för Västmanland 2012-2014, har landstinget i samråd med kulturlivet och kommuner, lyft fram bland annat Västerås sinfonietta i dialogen med statens kulturråd.

Det kan innebära statligt tillhörande av ekonomiska medel.

Centerpartiet, med sitt omfångsrika kulturpolitiska program är en garant när det gäller att lyfta fram hållbara, långsiktiga och utvecklande samverkande lösningar. Ambitionen är att ge Västerås sinfonietta förutsättningar att uppgradera musikertjänsterna till heltid.

Vid budgetarbetet för 2012, var det partier från den rödgröna avdelningen som ”inte tog strid” för Sinfoniettan. De lyfte bort sina egna förslag vid sittande budgetförhandling!

Totalt la Västerås Stad närmare 151 miljoner kronor på kulturverksamhet 2010! Välinvesterade kronor som ur ett Centerpartistiskt ställningstagande är en investering för såväl den enskilda människan i hela Västerås, som för staden i stort.

Centerpartiet driver på och gör skillnad i kulturpolitiken inom många områden.

Regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar har bland annat bidragit till att runt tvåhundratusen människor i dag är anställda inom kulturella och kreativa näringar i Sverige. Det är ett Centerpartistiskt initiativ-tagande tillsammans med Kulturdepartementet.

Centerpartiet kommer fortsätta arbeta för en långsiktig och hållbar lösning för att uppgradera Sinfoniettans musikertjänster till heltid. Samverkan mellan flera aktörer och regional samverkan är viktiga delar för en sådan önskvärd utveckling!

Populistiska, kortsiktiga och icke för-ankrade förslag gynnar ingen. Allra minst västeråsarna och Sinfoniettamusikerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel