Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet: Vi satsar på hästnäringen

För ett par veckor sedan gick årets Strömsholmstävlingar av stapeln, då gräddan av den svenska ryttareliten tävlade i den fantastiska miljön kring Strömsholms slott. Veckan därefter var det dags för kapplöpningar i samma underbara miljö.

Nu har alla skolor slutat för året, vilket gör att hundratals, kanske tusentals, barn och ungdomar med pirr i magen och hjälmen ordentligt nedpackad snart åker iväg på något av alla Sveriges ridläger.

Tävlingarna, ridlägren och ridskolorna är alla en del av den svenska hästnäringen som sysselsätter cirka 28 000 helårsarbetare och omsätter omkring 20 miljarder kronor per år. Sverige är också ett av Europas mest hästtäta länder med fler än 500 000 aktiva utövare och nästan 280 000 hästar.

Hästnäringen har blivit allt viktigare för landsbygdens livskraft och utveckling genom att den kräver foderproduktion, betesmarker och en rad olika tjänster. Avel och uppfödning, ridskoleverksamhet och i stigande grad hästturism är också näringsgrenar som ökar i betydelse.

Centerpartiet vill underlätta för hästföre-tagande och ridturism, inte minst genom att se över regelkrånglet för just hästnäringen. Det måste också bli lättare och billigare att anställa. Liksom Svenska Ridsportförbundet har vi drivit att ridning ska vara likställd med annan idrott som personalvårdsförmån.

Centerpartiet vill också skapa en nationell strategi för landsbygdsturism. Det är en av de starkast växande näringarna, och kopplingen till hästnäringen är självklar med exempel som turridning på islandshästar och utveckling av ridlägerkonceptet.

Andra insatser för landsbygdföretagande som skulle gynna hästnäringen och som Centerpartiet driver är bland annat:

w sänkta arbetsgivaravgifter med en fortsatt extra sänkning av dem för unga,

w sänkt tjänstemoms från 25 till 12 procent på arbetsintensiva tjänster,

w fortsatt minskat regelkrångel – ett exempel som genomförts är avskaffandet av revisionsplikt för småföretag,

w stimulerad kompetensförsörjning på landsbygden genom bland annat gemensamma

forskningsprojekt mellan landsbygdsföretag och universitet, och

w fortsatta satsningar på kvinnors företagande speciellt på landsbygden där kvinnor ofta driver rörelser inom ett annat företag, till exempel inom ett lantbruk.

Det handlar också mer allmänt om att värna möjligheterna att leva och verka på landsbygden, där de flesta hästföretag finns. Centerpartiet vill till exempel öka stödet till kommersiell service på landsbygden. Den fortsatta omställningen till en mer miljövänlig bilpark ska uppmuntras. Det är inte bilarna som ska bort, det är utsläppen.

Bredbandsutbyggnaden måste täcka hela Sverige utan vita fläckar, och ideellt arbete och föreningsliv ska uppmuntras och stöttas – vi ska inte sätta krokben för ridskolorna med onödig EU-moms.

Men för dem som just ska åka iväg på sitt livs första ridläger, träna lite extra under långa lediga sommardagar inför tävlingar eller bara njuta av sommaren med sin hästkompis är valfrihetsreformer, regelförenklingar och landsbygdsutveckling inte intressanta just nu, hur viktiga de än är. För dem gäller bara hästar i alla former, gemenskapen med stallkompisarna och samspelet mellan häst och ryttare.

Centerpartiet önskar alla hästälskare och företagare inom hästnäringen en skön sommar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel