Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartister: Annie Lööf kan vinna val

Hösten 2011 kommer att vara av stor betydelse för Centerpartiet. I september samlas vi till partistämma i Åre där en ny partiledare ska väljas. Men stämman kommer att ha en djupare innebörd än så. I samma stund som klubban fallit och den nya partiledningen är på plats börjar resan mot 2012 års extrastämma. En extrastämma där ett nytt partiprogram ska antas, där innebörden av Centerpartiets förnyelse ska formuleras och där vår vision för förnyelsen av Sverige ska sättas på pränt.

Att leda medlemmarna på vägen mot förnyelse är den enskilt viktigaste uppgiften för nästa partiordförande. Det kräver ett ledarskap som är öppet för både nya tankar och beprövade Centeridéer. Nästa partiledare måste ge en trovärdig bild av Centerpartiet som en rörelse i takt med sin samtid. Mot den bakgrunden anser vi att riksdagsledamoten Annie Lööf (fd Johansson) är bäst lämpad att ta över partiledarskapet.

Centerpartiet bildades för drygt hundra år sedan till följd av ett utbrett missnöje med samhällsutvecklingen, men vi valde tidigt att inte bli något missnöjesparti. Vi har stått emot frestelsen att agera populister på läktarplats. Med kompromiss och handling som metoder har Centerpartiet åstadkommit politisk förändring.

Samtidigt har partiet hela tiden varit bärare av en grundläggande samhällskritik. Vi vill se ett Sverige där människor har mer makt över sina liv och större politiskt inflytande över sin närmaste omgivning. Det är vackra ord, som förpliktigar. Alliansregeringen har inte varit entydig i sin strävan mot denna utveckling.

Det är naturligt att ett parti av begränsad storlek har svårt att fullt ut få sin vilja igenom, men i sådana lägen är det viktigt att vara tydlig när man pekar ut färdriktningen. Den senaste tidens svaga opinionssiffror beror delvis på en avsaknad av sådan tydlighet. Därför behöver den centerpartistiska samhällskritiken återupprättas. I sitt arbete i riksdagen har Annie Lööv visat att hon är bärare av denna samhällskritik, och att hon kan omsätta den i sakpolitik. Det gör oss övertygade om att hon kan vitalisera Centerpartiet som politisk kraft.

Det Sverige där Maud Olofsson är näringsminister har mycket lite gemensamt med det Sverige där Axel Pehrson Bramstorp blev Centerns första statsminister 1936. På den tiden grundade sig valresultaten lika mycket på vilka väljarna var som vad de tyckte. Med tiden har idépolitiken och de politiska åsikterna blivit allt viktigare kraft.

Ett parti som funnits i ett sekel har gång efter annan konfronterats med samhällsförändringar. Delvis därför att bildning och utbildning inte längre är till för ett fåtal. På samma sätt har Centerpartiet förändrats. 1936 ansåg sig Centerrörelsen främst företräda landsbygdsbefolkningens och lantbruksnäringarnas intressen. I dag är Centerpartiet ett idéburet parti i hela Sveriges tjänst.

Politikens utveckling mot att bli mer idé- och åsiktsorienterad fortsätter. Allt fler förstagångsväljare ser sig själva som oskrivna blad. De gör tester på nätet och läser material från flertalet partier, alldeles oaktat vad deras föräldrar arbetar med. Annie Lööf är en del av detta nya politiska tidevarv. Det i kombination med att hon är en engagerad idépolitisk debattör gör att hon har unika förutsättningar att formulera budskap som kan göra Centerpartiet intressant i kommande valrörelser.

Vi menar dessutom att Annie Lööf redan visat att hon kan vinna val. Två gånger i rad har hon blivit personvald till Sveriges riksdag och hon åtnjuter ett mycket stort förtroende i hemlänet Jönköping. Genom att vara rakryggad och stå upp för en frihetlig politik har hon på kort tid skaffat sig en inflytelserik position i svensk inrikespolitik. Att hon dessutom har ett sympatiskt sätt att möta både väljare och partimedlemmar gör att vi tror att hon kommer att vara en populär ledare såväl inom som utanför Centerrörelsen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel