Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartister: Hotet mot idrotten och föreningslivet ska bort

Många befarar att den ideella sektorn, folkrörelser, föreningar, idrotten och idéburna organisationer är hotade av nya tuffa skatte- och momsregler. Frågan debatterades i riksdagen i veckan. Från Centerpartiet var vi flera som deltog i debatten och betonade vikten av den ideella sektorns betydelse där flera miljoner svenskar är engagerade. Det är en sektor som måste ges bra villkor och inte får belastas med nya krångliga pålagor.

Bakgrunden till debatten är två utredningsförslag som nyligen presenterats som berör beskattning av föreningar. EU-kommissionen har riktat kritik mot det svenska regelverket främst när det gäller moms-frågor. De anser inte att de svenska reglerna är i överensstämmelse med EU-rätten.

Under förra mandatperioden fanns ett liknande förslag som Centerpartiet i skatteutskottet agerade hårt emot genom ett så kallat utskottsinitiativ. Den debatten visade att det finns en bred politisk samsyn i frågan om att värna den unika modellen vi har via ideellt arbete.

Den samsynen förefaller bestå vilket är positivt. Debatten visade nämligen att det finns en bred enighet om att värna idrotten och den ideella sektorn. Idrotten är, enligt vår mening, särskilt viktig som en av våra allra största folkrörelser med tiotusentals aktiviteter varje dag för att främja folkhälsa, lagarbete, individutveckling, jämställdhet, integration och inte minst spänning och underhållning, ofta för en mycket stor publik.

De fantastiska framgångar, som nu senast för våra OS-medaljörer, grundläggs ofta i små föreningar runt om i landet med ett stort antal entusiastiska ideella ledare. Sådana ledare och föreningar behöver stöd och support, inte nya krångliga och kostsamma regelverk.

I debatten gav finansministern besked om att han och regeringen är mycket angelägen om att eventuella förändringar på detta område ska ske i en aktiv dialog med alla berörda. Nya förslag måste dessutom innebära fortsatt bra villkor för föreningslivet. En vanlig kassör i styrelsen för någon av de tusentals föreningarna landet runt ska inte behöva bli moms- eller skatteexpert för att klara sin uppgift. Trygga, stabila och förutsägbara regler ska gälla!

Vi tycker liksom företrädare för idrottsrörelsen och andra delar av den ideella sektorn att det kan finnas behov av att modernisera regelverket inte minst på skatte-området. Men det är angeläget att det blir utformat så att det underlättar och inte försvårar den praktiska verksamheten i föreningarna.

Det skall vara ett modernt, ändamåls-enligt system med enkla och likformiga regler som främjar en god utveckling också i framtiden för den ideella sektorn!

Sven Bergström, riksdagsledamot för Gävleborgs län

Åke Sandström, riksdagsledamot för Västerbottens län

Jörgen Johansson, riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel