Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartister: Ungdomarna måste få visa vad de går för

Andreas Porswald (MP) kritiserar tidning Centerpartiets förslag att ungdomar ska få det lättare att komma in på arbetsmarknaden genom att få möjlighet att förhandla sig till ett ungdomsavtal.

Vi vill börja med en rättelse. Han påstår att ungdomarna med Centerpartiets förslag kommer att få halva lönen för samma jobb. Men då jämför han bruttolönen för en person som inte har ungdomsavtal med netto-lönen för en person som har ungdomsavtal. Att jämföra äpplen och päron på det sättet är inte ärligt.

Ungdomsavtalet får gälla högst ett år och ska fungera som en trampolin för språnget ut i arbetslivet. Vänsterpartierna, där Miljöpartiet ingår på riksnivå, verkar tycka att det är bättre att ungdomar trasslar in sig i skyddsnätet nedanför.

Vi i Centerpartiet vill ge ungdomarna en chans att visa att de är värda ett riktigt jobb med en riktig lön. Med hög ingångslön och fyrkantiga regler om anställningstrygghet får många aldrig den chansen. Vi vill ändra på det.

Centerpartiet har tillsammans med övriga partier i alliansen sänkt avgifterna för att anställa unga upp till 26 år med 17 miljarder kronor. Vänsterpartierna har sagt att man vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga. Det skulle öka kostnaderna drygt 20 miljoner bara för offentligt anställda inom Västerås stad. För det samlade näringslivet i Västerås skulle kostnaderna öka med över 200 miljoner.

Miljöpartiet har ett allianssamarbete med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna på riksnivå. Hur mycket av Miljöpartiets egna förslag är det då troligt att man får igenom?

Vi i Centerpartiet tycker att det är bättre att ungdomar får in en fot på arbetsmarknaden än att de står med båda fötterna utanför. Miljöpartiet verkar tycka tvärtom.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel