Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centra ska växa på höjden

Huset där Centra ligger kan få ett till våningsplan. Samtidigt vill kommunen tillåta fler bostäder och kontor i fastigheten.

På byggnadsnämnden i dag väntas Stadsbyggnadskontoret få i uppdrag att upprätta en ny detaljplan för kvarteret där Centra ligger.

Anledningen är att fastighetsägaren Niam IV Tetra AB vill ändra i detaljplanen och utöka ändamålet för fastig-heten till centrumändamål. I klartext betyder det att man vill bredda vad som är möjligt att ha i huset så att det inte enbart blir handel, kontor och bostäder som i dag är fallet.

–Centrumändamål är ett vidare begrepp än handel och ska vara sådant som är lätt att nå för många människor. Det kan vara allt ifrån samlings-lokaler och kyrkor till hotell, biografer och teatrar, säger Helena Hansson på Stadsbyggnadskontoret.

Samtidigt vill staden passa på att pröva möjligheten att tillåta bostäder och kontor i större omfattning än i dag. I Centras övre våningsplan mot Sturegatan och Hant-verkargatan finns det redan kontor och bostäder. Det vill kommunen se mer av i framtiden.

En annan förändring är att Centra ska växa på höjden. Fastigheten består egentligen av flera sammanbyggda tegelbyggnader som är i tre till fem våningar. Tanken är att bygga på någon våning i vissa delar. Var är ännu inte klart.

– Många vill bo i centrum och vi räknar ju med att staden växer och att fler kommer att bo här. Att bygga på våningsplan kan vara ett bra sätt att utnyttja området och marken i ett sådant här attraktivt läge, säger Helena Hansson.