Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chaufför fick tusen kronor skattefritt i belöning

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Lastbilschauffören Ulf Larsson i Luleå får 1 000 kronor skattefritt för att han avslöjade de båda män som misstänks för mordet på förste socialassistenten Rolf Stålhammar i Västerås.

Länsstyrelsen i Västmanland beslutade detta på torsdagen och bestämde då också att snickeriarbetaren Edvin Enros, Vij, Hudiksvall, skall belönas med 100 kronor för att han fann Stålhammars bortkastade plånbok innan mordet var upptäckt.

– Tack vare Ulf Larsson är mordet på väg att klaras upp – läget hade sannolikt varit betydligt dystrare om inte Luleåbon hade varit så uppmärksam, säger man inom Västeråspolisen.

Belöningen är också den största i sitt slag från Länsstyrelsen i Västmanland.

Ulf Larsson var på väg norrut från Luleå med sin timmerlastade bil. Under resan hörde han i bilradion att polisen sökte den mördade västeråsarens vita Saab.

Luleåchauffören erinrade sig då att han nyligen passerat en stillastående bil som kunde vara den efterlysta o. strax därefter blev han omkörd av samma bil. Han konstaterade att fordonets registreringsnummer stämde och kontaktade med hjälp av lastbilens kommunikationsradio Lastbilscentralen i Neder-Luleå. Därifrån larmades polisen.

Ulf Larsson släppte inte kontakten med Saaben förrän han sett att polisen stoppat fordonet. I bilen fanns den 30-årige västtyske sjömannen och den 28-årige schweiziske blomsterdekoratören, som nu är häktade som misstänkta för strypmordet i Västerås.

Männen hade också tagit upp en lifterska – en frälsningssoldat som chockades när hon fick veta vilka hon åkt med och vems bil männen hade.

– Tack vare Larssons påpasslighet kunde de båda misstänkta gripas omedelbart innan de hann lämna landet. Därigenom slapp den svenska polisen och Interpol ett omfattande spaningsarbete, säger länspolischefen Nils Andermark i Västerås.

Flera timmar innan mordet i Västerås upptäcktes fann snickeriarbetaren Edvin Enros, Vij, Hudiksvall, den mördade socialassistentens plånbok på E4 omkring två kilometer söder om Hudiksvall. Han lämnade fyndet till polisen.

När han senare hörde efterlysningen kom han ihåg att en tipskupong med den mördade västeråsarens namn legat i plånboken.

Han satte sig i förbindelse med polisstationen och påpekade förhållandet. Det visade sig då vara rätt plånbok, vilken de båda misstänkta gärningsmännen kastat ut på vägen under flykten mot Finland. Den innehöll inga pengar – bara en lottsedel, en tipskupong och en medaljong.

– Plånboken var ett mycket viktigt bevis som vi tack vare Enros snabbt kom över, säger länspolischefen Andermark.

De båda belönade får pengarna endera dagen. Länsstyrelsens protokoll översänds till rikspolisstyrelsen som ordnar utbetalningarna. Och varken Ulf Larsson eller Edvin Enros behöver skatta för pengarna.

– Nej, jag anser att detta inte är lön för arbete och därför är belöningarna inte heller skattepliktig inkomst, säger taxeringsintendent Anders Rune i Västerås till Länstidningen.