Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christian Schremser: Medborgerlig Samling förvirrar mer än förtydligar

Åsiktskorridoren är en spridd myt

Fredrik Lidby och Josefin Utas svarar mig på VLT Debatt och undrar om jag inte lagt märke till den polariserade debatten. Det har jag givetvis; jag menar att Lidby och Utas, genom att anamma den spridda myten om en åsiktskorridor, bidrar till denna polarisering snarare än motverkar den.

Som exempel på folk som utsätts för åsiktsförtryck tar de upp att samhällsdebattören Joakim Lamotte avbokades. Jag kan därmed konstatera att Lidby och Utas blandar ihop yttrandefrihet med åhörarskyldighet.

Ingen, vare sig det gäller offentliga eller privata institutioner, är skyldig att ge Lamotte eller någon annan en plattform att sprida sina åsikter ifrån. De får inte hindra någon, men de behöver inte hjälpa. I sammanhanget kan jag berätta att jag ifrågasatte Lamottes syn på saken i en kommentar på hans Facebook-vägg. Istället för att svara, tog han bort min kommentar. Så gick det med den åsiktsfriheten!

Jag finner det dessutom ganska motsägelsefullt att Lidby och Utas efterlyser partiledare som tar kommunpolitikerna i örat, eftersom de i sin förra artikel klagade på toppstyrning inom partier. Hur ska de ha det på den punkten egentligen? Ska politiker få agera efter eget huvud, eller ska de tas i örat?

Slutligen konstaterar jag at de inte heller denna gång kommer med ett enda konkret förslag från Medborgerlig Samlings sida för att avhjälpa detta påstådda problem, trots att de skriver under som partiföreträdare och inte privatpersoner. Intrycket blir därför återigen att det är mycket väsen men lite ull.

Christian Schremser

Läs också:

Schremser: Medborgerlig samling bygger halmdockor

Mbs: Utan åsiktsbrottslingar stannar Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel