Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christoffer vill köra drifting – på laglig väg

Christoffer Pettersson vill satsa på drifting – på riktigt. För snart tre år sedan köpte han sin första bil och i vår ska han tävla i SM.

Annons

Dörren går igen och motorn bränner på. Genom visiret i hjälmen ser man hur Christoffer Petterssons ögon lyser upp. Han drar i väg och kommer snabbt upp i en svindlande hastighet. Gruset flyger och hela området fylls av brännande och bolmande rök.

– Visst är det coolt? ropar Christoffers pappa Stig.

Det märks att Christoffer gillar det han håller på med. Han är noggrann och ser till att bilen är varm innan han bränner i väg. Ända sedan han var tonåring har han tyckt om drifting.

– Jag tyckte om det redan när man började spela tv-spel. Det är faktiskt den bästa träningen. Man sitter hela vintrarna och övar, säger han och ler.

Drifting är en motorsport som bedöms efter hur breda och snygga sladdar föraren kan göra med bilen på en besiktigad bana.

I vår ska Christoffer tävla i SM. Mästerskapen består av fyra tävlingar som arrangeras i Eskilstuna, Karlskoga, Sundsvall och i Sturup.

– Jag vill tävla för att utvecklas och lära mig så mycket som möjligt. Och för att tävla mot de bästa i Sverige förstås, säger han.

För snart tre år sedan provkörde han med sin kompis driftingbil på en bana i Eskilstuna och sedan blev han fast.

Han bestämde sig för att köpa sig en egen bil. Växellådan och motorn köpte han av sin kompis och sedan har han byggt ihop bilen själv med bra fjädring och bred styrvinkel.

Att laga och reparera bilar är nämligen Chrisoffers vardag, eftersom han jobbar på en mack.

Det finns många regler som exempelvis var man får köra, hur bilen är byggd och säkerhet.

– Vi försöker få bort all buskörning. Man ska inte köra runt på gator och störa andra trafikanter, säger Anders Eriksson, ordförande för drifting i Svenska bilsportsförbundet.

Eriksson hänvisar alla nyfikna och intresserade bilförare att ta kontakt med Svenska bilsportförbundet för att allt ska bli korrekt.

Christoffer ska gå en obligatorisk kurs för att få tävla, där han får lär sig alla regler.

– För mig är säkerheten väldigt viktig, säger han.

Christoffer ser stora skillnader på drifting och på de som kör olagligt på gatan.

– Det är två helt skilda världar mellan buskörningar och drifting. Vi som tävlar håller inte alls på och kör olagligt. Det där är mer lekstuga.

Det finns också många risker med hans intresse.

– Det är klart att det kan hända olyckor, men man tänker inte på det när man kör. När man sitter i bilen är man så koncentrerad på att köra så snyggt som möjligt. Sen är det ju en adrenalinkick som inte ens går att beskriva.