Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cicilia Sedvalls engagemang ger ringar på vattnet

Cicilia Sedvall är nominerad till Årets Vardagshjälte i Västerås. Som initiativtagare till föreningen Tillsammans gör vi skillnad, TGVS, är det just skillnad hon har gjort och fortsätter att göra.

Bilden av Alan Kurdi, den syriska pojken som spolades upp död på en strand i Turkiet i september 2015 var den enskilda händelse som fick Cicilia att agera. Här satt hon i trygga Sverige med sin lilla dotter i famnen och där borta flydde människor för sitt liv och dog under flykten.

– Det gick inte längre, jag ville göra något som flyttade punkt A till punkt B, säger hon.

Cicilia skrev ett inlägg på Facebook. Bollen var i rullning. Gensvaret blev enormt. Folk kom med kläder och skor i kassar och kartonger. Efter några dagar var lägenheten fylld med skänkta alster, som sedan kördes ut till flyktingförläggningen i Westsura.

– Men ännu mer omvälvande var alla möten med människor i vår hall, alla känslor vi delade. Det var frustration, ledsamhet, maktlöshet och sorg, men också en vilja att hjälpa.

Cicilia berättar om vänskapen med Vicktoria Bagi, en av dem hon träffade efter det första utropet på Facebook och som hon beskriver som sin tvillingsjäl.

Föreningen Tillsammans gör vi skillnad bildades tack vare Cicilias initiativ. TGVS har vuxit sedan dess och fortsätter att växa. Föreningen arrangerar olika event där människor kan mötas, de hjälper nyanlända till en bra start i Sverige och manifesterar mot våld och terror. I en lokal i Tomaskyrkan tar volontärer hand om kläder, skor och annat som skänks och delar ut till människor som behöver.

Cicilias engagemang har gett ringar på vattnet. Hon har suttit i samtal med biskopen, hållit tal i Domkyrkan, föreläst hos föreningar, tagit emot stipendium, blivit utsedd till Årets Västeråsare och är nu nominerad till Årets Vardagshjälte.

– Helt ärligt har jag inte hunnit reflektera ordentligt över nomineringen men visst, det är stort och jätteroligt. Men jag ser ju inte mig själv som en hjälte. Vi har ju gjort allt det här tillsammans.

Brevet från kvinnan som skrev att Cicilias initiativ möjliggjorde för henne själv att få hjälpa, att någon fanns där som pekade ut riktningen, blev ändå klargörande.

– Det är nog då jag faktiskt förstod att det var något bra som jag gjort. Det är tillsammans vi är starka, det är då vi kan flytta berg.

Mer om Cicilia Sedvall

► Ålder: 40 år.

► Familj: Maken Ismail, döttrarna Nora, 7 år, och Ronia, 2 år.

► Yrke: Skådespelare på Västmanlands teater.

► Engagemang: Ordförande för föreningen Tillsammans gör vi skillnad, TGVS. Ställer upp i kyrkovalet till hösten.

► Tankar: ”Det är oerhört viktigt för människor att få vara del i ett sammanhang. Människor som är i sin medvind kan tillsammans uträtta stordåd”.

► Motivering till nomineringen Västerås vardagshjälte 2017: Cicilia Sedvall är känd som skådespelare på Västmanlands teater. Om hon har haft en teaterroll som hjälte ska vi låta vara osagt, men hon är en sann vardagshjälte.Hon är grundare av Tillsammans gör vi skillnad, som hjälper nyanlända och flyktingar till ett bättre liv i sitt nya hemland. Hjälpen består både av insamling av skor, kläder och hygienartiklar – men också av aktiviteter. Cicilia Sedvall visar att det är när vi möts på riktigt som vi upphör att vara främlingar för varandra.

Här är de nominerade till Västerås vardagshjälte 2017:

Cicilia Sedvall: Ring 021-19 90 10 och tryck 1

Nils-Erik Hjelmer: Ring021-19 90 10 och tryck 2

Staffan Braw: Ring 021-19 90 10 ochtryck 3

Tre sätt att rösta

► Ring 021-19 90 10 (med knapptelefon) och följ instruktionerna i telefonen.

► Skicka ett vykort eller brev till VLT ”Vardagshjälte”, Box 3, 721 03 Västerås.

► Mejla till [email protected]

Läs också:

Rösta du fram Västerås vardagshjälte 2017 – så här gör du

Nils-Erik Hjelmer håller Mälarisen öppen

Staffan Braw drar in pengar till välgörenhet med matvandringar