Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cigarettsmugglareslipper fängelse

48-åringen fastnade i tullen på Arlanda. I hans bagage fanns drygt 100 000 cigaretter.

Tingsrätten dömde en mannen till fängelse i fem månader för tullbrott. Nu ändrar Svea hovrätt domen till skyddstillsyn kombinerat med 120 timmars samhällstjänst.

Anledningen är att 48-åringen har relativt omfattande behov av stöd på grund av psykiska problem.

Det var den 4 december som 48-åringen kom hem till Sverige efter en resa i Damaskus. Väl där hade han träffat en bekant som bett 48-åringen att ta med sig kläder och husgeråd till släktingar i Sverige. Som tack skulle han få 50 cigarettlimpor.

På flygplatsen kom 48-åringens bekant med ytterligare några väskor som han ville skicka med till Sverige. Enligt 48-åringen hade han ingen aning om att de också innehöll tobak.

Eftersom 48-åringen inte tyckte att antalet cigaretter var så stort tyckte han det var okey att ta in dem i landet. Hade han varit medveten om att det var så många som drygt 100 000 stycken hade han förtullat dem.

Domstolen tror dock inte på den förklaringen, och anser att åtalet är styrkt.

48-åringen är tidigare dömd för varusmuggling.