Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cityfestivalen:Väck atleten inom dig

Cityfestivalens tredje och sista dag inleds med en storsatsning på friskvård. Och tävling i fitnessfive.

Det är Johan Malmqvist, personlig tränare och hälsoivrare, som är initiativtagare till lördagens tävling.

– Fitnessfive har funnits på några mindre arenor tidigare men det här är första gången vi kör i Västerås, berättar han.

Det är tio tjejer och tio killar som tävlar, uppdelat på två grupper, i fem olika grenar. Grenarna är bänkpress, knäböj, bicepscurl (stående styrkelyft där vikten lyfts mot bröstet), chins (lyft av egen kroppsvikt där man hänger i armarna och drar sig uppåt) samt dips (hängande mellan två räcken höjer och sänker man sin egen kroppsvikt). Alla tävlingsmoment pågår i 75 sekunder och den som orkar flest gånger på den tiden vinner grenen.

– Meningen är att det ska gå undan lite men att det samtidigt ska vara lätt för publiken att följa med i tävlingen, förklarar Johan Malmqvist.

I de grenar det används vikter beräknas varje persons tävlingsvikt efter den egna,

fysiska vikten. I bänkpress, till exempel, ska herrarna lyfta 100 procent av sin vikt och tjejerna 60 procent av sin kroppsvikt.

– Det här handlar om att ha en kropp som är i trim, som är funktionellt stark. Vi vill

genom det här blir en morot för folk som vill börja träna och öka intresset för friskvård och hälsa. Vi har ingen som helst kroppsbedömning, det vill säga avgör inte om någon är snygg eller inte. Det här handlar om att orka.

Flera utställare inom friskvård och hälsa kommer också att finnas på plats när fitnessfive drar i gång på lördagsmorgonen.

Åza Forsman