Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Claes Kugelberg: Almsjukan grasserar i Västerås

De stora almarna i Stadsparken är angripna av almsjukan och måste tas bort. Men även almar i andra delar av vår stad är angripna.

På Blåsbo och längs Svartån från Biskopsgården och till Falkenbergska kvarnen finns flera tecken på sjuka och döda träd. Men värst är att de monumentala almarna på Wallinska kyrkogården och i kvarteret Hjulmakargården på Kyrkbacken är angripna.

Almsjukan är en vissnesjukdom som orsakas av en svamp som sprids av en flygande skalbagge, almsplintborren. För att hindra spridningen av sjukan ska angripna träd tas bort så snart som angreppen upptäcks. I Stockholm upptäcktes sjukdomen 1998 och sedan dess har man fällt cirka 3 900 almar. I Stockholm uppmanas allmänheten att tips om misstänkta fall av almsjuka och det finns till och med ett e-formulär på stadens hemsida för detta ändamål. Motsvarande finns inte i Västerås.

I Holland har man använt ett vaccin mot almsjukan sedan 1992 och i april förra året godkändes detta vaccin i Sverige och redan efter några veckor var vaccinationerna i gång. Almarna i Botaniska trädgården i Visby var några av de första almarna som vaccinerades i Sverige. Vaccinet består av sporer från en svamp som liknar den svamp som orsakar almsjuka. Svampen är för svag för att orsaka sjukdom hos trädet, men gör almen resistent mot andra svampangrepp. Skyddet fungerar i ett år, sedan måste behandlingen upprepas.

Jag vet inte om några almar har vaccinerats här i Västerås men jag har noterat att angripna almar står kvar och sprider smittan vidare. Vilken instans som har huvudansvaret för att bekämpa almsjukan inom stadens hank och stör är mig obekant men i Stockholm verkar det vara ett kommunalt ansvar men även fastighetsägarna bör ha ett ansvar. Det överordnade ansvaret har länsstyrelsen så vitt jag kan förstå och länsstyrelsen på Gotland arbetar mycket intensivt med att bekämpa almsjukan på ön.

Almarna längs Svartån och på Kyrkbacken och Blåsbo förefaller vara förlorade men det finns förhoppningsvis andra ståtliga almar, som kan räddas genom adekvata åtgärder. Mest akut är enligt min uppfattning att fastställa almsjukans nuvarande utbredning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel