Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Claes Kugelberg (M): Märklig Gäddeholmsväg

I slutet av juni tillkännagav Jaszmine Pettersson (S), ordförande i fastighetsnämnden och Evert Jonsson (C), ledamot av fastighetsnämnden att de var överens om att det ska byggas en ny väg till Gäddeholm och vidare till Frösåker. Kostnaden uppgavs till 150 miljoner kronor och vägen

ska börja byggas 2012 och vara klar till 2015.

Ett mycket märkligt utspel då det inte finns några investeringsmedel anvisade för vägen i den av fullmäktige i juni antagna budgeten för 2012.

Frågan kompliceras ytterligare av att nuvarande vägar är statliga eller privata och att det inte är givet att en ny väg ska vara kommunal.

Pettersson och Jonsson nöjer sig inte med att bestämma att en ny väg ska byggas utan har även bestämt hur den ska dras. Den ska bland annat dras rakt igenom Fröholmen, vilket är ett helt barockt förslag. Jag kan förstå att de boende i Fröholmen är upprörda och det med all rätt.

Men ni i Fröholmen kan vara lugna. För det är inte fastighetsnämnden som bestämmer var vägar ska dras fram utan byggnadsnämnden. Att vi i byggnadsnämnden skulle föreslå något så urbota dumt som att dra en ny trafikled tvärs igenom det idylliska Fröholmen håller jag för helt osannolikt.

En ny väg ska givetvis dras längre in från Mälaren och med avtagsväg till Fröholmen. Varken Fröholmen eller Mårtens hamn och övriga områden mår bra av att en genomfartsled dras igenom bebyggelsen.

Om en ny väg ska byggas kommer ett förslag till vägdragning att utarbetas och sändas ut på samråd av byggnadsnämnden och då får alla berörda möjlighet att komma in med synpunkter.

Pettersson och Jonsson må vara överens om att en ny väg ska byggas och hur den ska dras men det är inte detsamma som att det finns beslut i dessa frågor. Beslut tas av ansvariga nämnder och styrelser efter det att tjänstemännen berett frågorna och inte av två personer utan beredning. För en fråga av denna dignitet krävs beslut i berörda nämnder, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel