Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clas Lundberg: Framtiden ska mötas med nyfikenhet och tillförsikt – inte penningbegär och miljöförstöring

I det senaste numret av Forskning och Framsteg kan vi läsa en artikel med rubriken Bonusar gör mer skada en nytta, där en forskare vid Harvarduniversitetet anför sju tunga argument mot arbetsfria inkomster som att dela ut bonusar och fria vinstutdelningar till redan penningstinna tjänstemän.

BP:s hantering av oljekatastrofen i Mexikanska golfen och den före detta Ericssondirektören Carl-Henric Svanbergs taffliga uppträdande är en flagrant uppvisning på forskarens slutsatser.

Ericsson har varit en av börsens mest kortsiktiga aktörer och var det första svenska företaget som införde kvartalsredovisningar. Man har varit mycket kreativ att utveckla bonussystemen till den högsta ledningen. Anställda är endast en rörlig resurs.

BP kommer troligen inte att lyckas stoppa oljeläckan under överskådlig framtid. Företaget har försöker stoppa läckan med exakt samma metoder som under Extoe-katastrofen i samma bukt juni 1979. Det fungerade inte då heller. En mycket välkänd oljeexpert konstaterade nyligen att det enda sättet för BP att effektivt stoppa läckan är att detonera en kärnladdning i borrhålet. Då omvandlas botten till glas som täpper till läckaget.

Under katastrofer som denna visar det sig att chefer som huvudsakligen sysslar med att skapa mera pengar av pengar i stället för att utveckla företaget slår sig slätt när stunden kräver en helt annan profil på ledarskapet. Ja, det kan rent av vara farligt. För både miljön och företaget.

GM:s tidigare utvecklingschef konstaterade att GM: s före detta styrelse, där en annan tung svensk satt som ordinarie ledamot, enbart sysslade med att tjäna pengar på pengar och helt glömde bort att utveckla nya produkter. En strategi som sedan ledde till att den amerikanska staten tvingades att ta över hela företaget.

Thure Jadestig, humanist och tidigare riksdagsman för Västmanland, konstaterar i sin nyligen publicerade skrift; Tankar om humanistisk demokrati, att avsaknaden av klassisk bildning och humanistisk skolning gör människan girig och kortsiktig.

Låt oss dela hans vision att på resan mot en mänskligare värld måste penningbegär och miljöförstöring ersättas med nyfikenhet och tillförsikt. Då är vårt arbete i samhället en utmaning och resan mot framtiden blir ett äventyr.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel