Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clas Lundberg: Låt oss återindustrialisera Sverige!

Miljöpartiets vältaliga språkrör, Maria Wetterstrand, pratade i Almedalen om franska höghastighetståg, vindsnurror och om etanolbilar.

Härliga tider. Fin-fina tider. Sverige utvecklar sig fantastiskt tack vare henne och hennes parti. Hon hade varit i Finland och inte kunnat tanka sin etanolbil och konstaterat hur efterblivit vårt grannland är.

Det vore bättre om hon istället stannat i landet och rest till Förslöv utanför Båstad och studerade tunnelbygget genom Hallandsåsen. En järnvägssträcka på 8,7 km som nu är uppe i en kostnad på över 11 miljarder och inte blir klar förrän om fem år. Hennes franska höghastighetståg kräver liknande tunnlar och broar genom hela Sverige. Man bara bävar hur mycket en sådan nota kommer att kosta skattebetalarna i slutändan?

Vidare kräver de franska höghastighetstågen massor av elektrisk energi för att accelerera till höga hastigheter. Var skall Maria Wetterstrand hämta all denna energi? Ifrån vindsnurror?

Rälsen skall valsas. Järnet skall smältas och bearbetas. I ljusbågsugnar och elektriska omrörare. I induktionsugnar och smältverk. Tågens rostfria plåt skall bearbetas och valsas. Korgarna och boggierna skall svetsas. Allt detta kräver stora mängder elektrisk energi som knappast kan levereras från osäkra vindsnurror. De länder som satsat på franska höghastighetståg är samtliga kärnkraftsländer.

Den svenska tekniken att åka fort på befintliga spår ratar hon. Nej, utländska tåg är häftigare (och dyrare)!

Som en förförisk siren ifrån antiken leder denna dam in oss i fördärvet.

Nej, låt oss istället återindustrialisera Sverige! Vidareutveckla den svenska tekniken att åka fort på befintliga spår. Bygg ut järnvägen över hela Sverige istället för att enbart satsa på Storstäderna!

Visst behöver även svenska tåg och industrier elektrisk energi. Enbart raffinörmotorerna för ett modernt pappersbruk kräver 100 000 kilowatt.

Därför behöver vi nya kärnkraftsverk. Med transmutationstekniken kan nya reaktorer upparbeta kärnbränslet så att vi kan åstadkomma halveringstider på 100-tals år i stället för 1 000- tals år. Då blir avfallsproblemet hanterbart.

En framsynt industripolitik kräver tillgång till elektrisk energi och satsning på inhemsk tillverkning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel