Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

''Cow'' har roat VLT-läsarna i 30 år

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Ett gott skratt förlänger livet, brukar det heta. Curt Oscar Wallerud, Cow, har kanske ''dragit ut på tiden'' för åtskilliga.

Den populäre och uppskattade tecknaren har roat VLT-läsarna i 30 år (den här artikeln publicerades 1988). 1959 har vi hittat den första COW-teckningen i VLT, det har blivit många tusen genom åren.

-Jag vill göra allt så enkelt så att alla skall förstå. Ingen akademisk humor. Jag vill inte såra eller kränka någon. Jag vill i första hand gissla dumheten, säger Curt Oscar Wallerud.

''Cow'' är född i Västerås, på Vallby gård, men lämnade Västerås för gott 1952, 21 år gammal, för studier i Uppsala.

Han slog sig sedan ned i Lidingö, där han fortfarande bor. Började som folkskollärare, är numera yrkesvalslärare. Och trivs med det.

Skolgången i Västerås skedde vid numera nedlagda Jakobsbergsskolan och läroverket. Fritiden handlade mest om idrott av olika slag, inte minst bandy på Trollkärret (i skogen in från Sotargatan, ovanför nuvarande Ansgarskyrkan). Eller fotboll.

-Och så skol-DM i friidrott. På Arosvallen. På den tiden var vi specialister på allt. Minns att det saknades deltagare i längd. Jag ställde upp, gjorde några hopp och övergick till kulstötning. Jag vann längd, minns jag, säger CO Wallerud.

''Cow'' gör förstås besök i Västerås då och då. Känner inte riktigt igen sin gamla hemstad. Tycker nog att det var mera ombonat förr. Nu är det kallare. Hårdare...

- Under uppsalatiden gjorde ''Cow'' några bidrag till Blandaren, innan han så 1959 skickade den första teckningen till VLT. Och på den vägen är det. Många har skrivit och tackat under åren, andra har ringt direkt till VLT. Några har varit ledsna, känt sig trampade på tårna.

-Men det har mest berott på missuppfattningar, säger ''Cow''.

Att vitsa om alkohol och sex är populärt på krogshower, men på dessa områden har ''Cow'' varit försiktig:

-Alkohol är inte något att skämta om!

Tacksammast har det varit att driva med dumheten, tycker han. Överhetens dumhet, men även dumheten hos den lilla människan.

-Jag vill visa upp det absurda. Det får inte bli institutionaliserat.

-Jag vill inte bara få läsarna att skratta, eller le (vilket i och för sig är gott nog), utan också att tänka efter lite. Men jag ser mig inte som någon samhällskritiker, säger CO Wallerud.

Han läser sin VLT efter skolans slut. Det kan ta tre timmar från det han börjar läsa tills teckningen postas.

-Jag arbetar bäst när jag är pressad. Då måste jag koncentrera mig. Peppa upp mig. Har jag gott om tid blir jag slö, okoncentrerad.

''Cow'' ritar aldrig av sin ilska över något. Vill inte arbeta under affekt. Försöker arbeta utan förutfattade meningar.

-Det är klart att det blivit vissa ''upprepningar'' på samma tema under åren, men jag försöker minnas: ''Gjorde jag inte något på detta omkring 1980 ...''.

CO Wallerud trivs med sitt VLT-tecknande: -Det skulle aldrig fungera annars. Då skulle jag tappa både koncentration och glädje i arbetet. Ibland känns det förstås tungt, och allt är jag inte nöjd med, men jag tycker nog ändå att kvaliteten har höjts under åren.

Curt Oscar Wallerud gör mer på fritiden än tecknar åt Sagt Gjort. Han och vännen Hans Widmark, också västeråsfödd och regelbunden medarbetare på denna sida, har skrivit flera revyer ihop.

Det började på Gröna Lund 1964. ''Cow'' jobbar också åt TV då och då och just nu skriver han sagor för barn.

På 1970-talet gav VLT ut en bok med ''Cow''-teckningar.

-Jag fortsätter teckna åt VLT så länge jag har glädje av det jag gör. Och nog hoppas jag kunna fortsätta ett bra tag till, säger Curt Oscar Wallerud. Fler än skribenten tycker säkert att det är ett härligt nyårslöfte.