Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cuf: Ungdomsarbetslösheten ska sänkas, inte höjas

När jag först läste om Arbetsmiljöverkets förslag till förbud för ungdomar att arbeta bredvid sina studier var jag tvungen att nypa mig själv i armen. Jag trodde det var ett skämt. Förslaget innebär att en person under 18 år inte får jobba och studera mer än åtta timmar per dag sammanlagt.

Det innebär i praktiken att ungdomar som i dag jobbar extra i kiosker, delar ut tidningar eller jobbar på kafé kommer att bli uppsagda. För vilken arbetsgivare vill ha en person anställd som kanske bara kan hoppa in en timme vissa dagar, tre timmar andra dagar och vanligast, inget alls? Dessutom är det ett enormt ansvar för en arbetsgivare, som riskerar drabbas med böter om man inte varje dag har koll på hur mycket ungdomarna har pluggat innan de kommer till jobbet.

En av anledningarna till Sveriges höga ungdomsarbetslöshet är den dåliga kopplingen mellan arbetsmarknaden och utbildningen, alltså för lite praktik som gör att man får en kontakt med en arbetsgivare till dess att man ska söka jobb.

Jag är övertygade om att ungdomar kan bestämma själva hur mycket de klarar av att arbeta på sidan av sina studier. Vi är dessutom helt säkra på att det är positivt att fler unga människor får chansen att tjäna lite pengar, pröva på ett yrke och har en chef att ringa till och fråga om jobb när de är klara med utbildningen.

Magnus Andersson, förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel