Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Curt Lundmark: "Vi kan inte släppa efter för kommersiella krafter."

Precis som många andra längtar Curt Lundmark tills hockeyn kan dra igång igen. Under tiden passar han på att lyfta en alldeles speciell eldsjäl: En ideell fotbollsledare.

Curt Lundmark är en av våra största hockeyledare. Han har tränat flera föreningar i vår högsta serie, finska Jokerit och han har inte minst varit förbundskapten. Först som assisterande till Conny Evensson (med två VM-guld som facit), sedan som ytterst ansvarig (med OS-guldet 1994 och ett silver i VM året därpå som främsta meriterna).

När ”Curre” ombeds lyfta fram den största eldsjälen han kan komma på, så väljer han dock ingen inom hockeyns värld.

– Jag måste bara säga Gunilla Engström från Västerås. Hon har hand om Romfartuna United. Hennes insatser är bara helt, helt fantastiska. Hon är en riktig eldsjäl för mig, säger han.

Romfartuna United är en fotbollsförening som är speciellt inriktad på människor med olika slags funktionsnedsättningar. I den klubben gör Gunilla en enastående ledarinsats.

Nominera din eldsjäl i kategorin Inkludering här, till årets Eldsjälsgala.

Du har ju själv varit en del av svenskt föreningsliv under hela ditt liv. Vad har du att säga om det?

– Det är ett måste, helt enkelt. Det är att ett sätt leva. Därför måste vi kämpa för att få alla människor att förstå hur himla viktigt det är. Det är själva folksjälen i vårt land. Folksjälen finns där, i föreningslivet, ingen annan stans, svarar ”Curre”, och fortsätter:

– Jag är en sådan som tycker att föreningarna även i framtiden måste äga sin egen verksamhet. Vi kan inte släppa efter för kommersiella krafter. Vi kan inte ge upp själva bestämmanderätten. Föreningslivet är folksjälen och det är något som vi ska värna väldigt mycket om.

Curt Lundmark har själv varit en drivande kraft bakom den lokala idrottsgalan i Västerås, där han tycker att priset ”Årets eldsjäl” är det allra finaste. På senare år har han också pratat öppet om sin egen erfarenhet av det som är tabu för så många män: Prostatacancer.

Har du någon eldsjäl i din närhet? Nominera din eldsjäl i kategorin Inkludering här

Fakta Folkspel

• Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Under senaste året delades totalt ut 189 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten.

• Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier.

Läs mer om Årets eldsjäl här.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Årets Eldsjäl och ej en artikel av nyhetsredaktionen.